Wikipedia:Wikipedia mukaan ITK-konferenssiin?/2014/retrospektiivi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tälle sivulle on koottuna ajatuksia mitä tuli mieleen tapahtuman aikana jotta ne muistetaan jatkossa. Tapahtuma itsessään onnistui hyvin ja eri ihmisten kanssa tuli juteltua runsaasti.

Mikä ihmisiä kiinnosti[muokkaa wikitekstiä]

  • Mikä on Wikimedia Suomen ja suomenkielisen Wikipedian suhde. (Wikipedia on se tietosanakirja jota käytetään. Wikimedia Suomi on aatteellinen yhdistys joka mm. esittelee Wikipediaa ja hyvin pieni osa suomenkielisen Wikipedian käyttäjistä kuuluu Wikimedia Suomeen.)
  • Saako Commons-kuvia käyttää opetuksessa/oppilastöissä ja miten se tehdään
  • Wikipedian muokkaus hyvin karkealla tasolla (joku wikipedisti näytti miten muokataan, mutta hyvin harvat kokeilivat messutilanteessa itse)
  • Paljonko suomenkielisessä Wikipediassa on muokkaajia

Muistilista seuraavaa kertaa varten[muokkaa wikitekstiä]

Asioita jotka toimivat todella hyvin[muokkaa wikitekstiä]

  • Juha Kämäräinen, Tarmo Thorström (ja Tarmo Toikkanen?) osallistuivat oma-aloitteisesti keskiviikon Workshop-päivään ja olivat tutustuneet siellä ihmisiin jotka sitten seuraavana päivänä tulivat ständille juttelemaan.
  • Lisäksi se, että oltiin saatu koottua ständille sellaisia ihmisiä esittelijöiksi joilla taustaa opetuspuolelta toimi ihan älyttömän hyvin. Osasivat hyvin nopeasti eläytyä esiteltävän taustaan ja vastata sen pohjalta sekä ainakin omasta puolestani (Zache) sanoisin, että esittelijöillä itsellään oli myös kivaa tuolla ja tapahtuma kiinnosti. Lisäksi Juha Kämäräinen oli erinomainen sisäänheittäjä ja esittelijä.
  • Saatiin kiitosta siitä, että oltiin paikalla.

Aikataulu[muokkaa wikitekstiä]

ITK:n suhteen ei ollut varsinaista vastuuhenkilöä tai aikataulua, joten loppujen lopuksi lähinnä tehtiin asiat viime tingassa vaikka ne olisi voinut tehdä vaikka kuukautta tai kahta aikaisemmin. Vaihtoehtoisesti niitä ei tehty ollenkaan. Esimerkiksi Samsungilta oltaisiin varmaankin saatu laitteita lainaksi jos oltaisiin oltu ajoissa liikkeellä. Niistä asioista joita ei toteutettu ollenkaan, niin suunnittelin (Zache) tekeväni A4-tulostettavan listan Wikipediaan liittyvistä tutkimuksista, lehtijutuista, kirjoista yms, mutta en missään vaiheessa ehtinyt taittamaan sitä.

  • Ehdotus: Seuraavalla kerralla tehdään vaikka aikataulu jossa on kahden viikon välein tarkistuspisteet ja jokainen saa siihen merkitä mitä pitäisi tehdä, mitä on tekemässä, milloin asian pitäisi olla valmis ja miten se on edennyt. Pyrkimys tässä olisi se, että saataisiin ennalta tehtävissä olevia asioita ns. "purkkiin" huomattavasti aikaisemmin. --Zache (keskustelu) 13. huhtikuuta 2014 kello 08.51 (EEST)[vastaa]

Backup-plan[muokkaa wikitekstiä]

Kun suunnitellaan juttuja. Esimerkiksi sitä mitä laitteita tarvitaan, niin seuraavalla kerralla varaudutaan myös siihen ettei asiat ensisijainen ratkaisu toteudukaan. Nyt ITK:hon oli tarkoitus ottaa mukaan videotykki, mutta yllättäen sitä ei saatukaan ja oli kohtuullisen suuri mahdollisuus, että oltaisiin oltu esittelytilanteessa pelkkien läppärinnäyttöjen varassa jos ei oltaisi kyetty lainaamaan Hämeenlinnasta esittelyvälineitä.

Ajoissa paikalle[muokkaa wikitekstiä]

  • Paikalle pitää muistaa jatkossakin mennä ajoissa jotta nähdään mitä tarvitaan. ITK:n huone oli tullessamme tyhjä paria pöytää lukuun ottamatta ja siellä häiritsevästi kaikui.
    • Tätä ratkaisimme sillä, että ostimme sisustusverhoja, sakset ja muuta tarpeellista Citymarketin alelaarista ja peitimme niillä yhden seinän ja teimme oviverhon. Yhdessä näyttöjen, alas lasketun piirtoheitinkankaan, oviverhon ja huoneeseen kannetun sohvan yms kanssa huoneeseen saatiin väriä ja saatiin kaikua pois. Kuitenkin jos paikalle oltaisiin menty vasta aamulla ja oltaisiin oltu mukana tuomamme rekvisiitan varassa, niin lopputulos olisi ollut kirjaimellisesti hyvin karu eli aikaa pitää muistaa varata kohdepaikkaan tutustumiseen ja improvisointiin.
  • Projektisivulla pitää olla ohjeet kulkuyhteyksistä paikalle (+ suorat linkit paikallisliikenteen bussiaikatauluihin) jotta ne voi helposti kännykällä kaivaa sieltä.

Messupaikalla pitää olla jotain minne voidaan pistää tavaroita piiloon.[muokkaa wikitekstiä]

  • ITK-2014 messuilla se oli pöytä jonka päällä oli harsomainen pöytäliina ja sen alle jemmattiin tavaraa, mutta varsinkin hotellihuoneiden luovuttamisen jälkeen sälää oli niin paljon, että kaikki eivät mahtuneet sinne.
    • Päällysvaatteita yms varten pitäisi olla naulakko tai vaihtoehtoisesti koukkuja joilla vaatteita voidaan ripustaa seinille nätisti.
    • Irtotavaraa varten pitää olla laatikoita (jotta ne voi laatikoissa jemmata esimerkiksi pöydän alle)
    • Pöytäliinassa voisi olla Wikiin liittyvää informaatiota tai mainostekstiä.

Työkaluja tarvitaan[muokkaa wikitekstiä]

  • ITK 2014:ssa meillä ei ollut mukana mitään ja ostimme sakset. Puukkoa olisimme tarvinneet puisen lipputangon veistämiseen, mutta sattumalta löysimme huoneen edellisen käyttäjän jäljiltä sopivan tangon.
    • Jatkossa pitää muistaa ottaa mukaan työkaluja.

Jaettavat esitteet[muokkaa wikitekstiä]

  • ITK 2014 -messuilla jaettiin ensimmäisenä päivänä käytännössä kaikki mukana olleet "Tervetuloa Wikipediaan!" -esitteet. Ruotsinkielisiä Commons -esitteitä, Commons postikortteja ja Tervetuloa Wikipediaan -esitteitä meni vähemmän ja ne olivat enimmäkseen hyvä kun on jotain ruotsiksikin roolissa.
    • Jotain nimenomaan ITK 2014 -tapahtumaan liittyvää jaettavaa olisi ollut hyvä olla ollut myös. Esimerkiksi cheat sheet -tyyppinen ohje opettajalle jossa on Wikipedian perusjutut, esittelijöiden yhteystiedot jne,
    • Paikan päällä olisi hyvä pystyä luomaan ad-hoc rekvisiittaa, tulostamaan käyntikorttityyppisiä yhteystietolappuja tai muita esittelylehtisiä. Laserprintteri olisi ollut pirun kätevä.

Infonäyttöjen sisältö[muokkaa wikitekstiä]

  • ITK2014:sta meillä oli ohikulkijoille suunnattu näyttö jossa oli jonkin aikaa Wikimedian Berliinin tapaamisen twitter-fiidi, sitten tiedot ständillä olijoista ja lopuksi pyöritimme siin recent changes mappia.
    • Infonäytöille pitäisi valmistella etukäteen sisältöjä joita näytetään (powerpoint esityksiä halutuista asioista, testata miten eri webbisivut toimivat inforuudulla ja tehdä valmiit linkit niihin jne, renderöidä niitä varten valmiiksi pitkiä videoita).

Videotykki[muokkaa wikitekstiä]

  • Videotykin käyttö vaatii sen, että sillä on sopiva paikka. Rajoituksena: Tykin resoluutio on normaalistikin aika alhainen ja jotta saadaan tarkka kuva niin kuva pitää heijastaa kankaalle/tasaiselle seinälle. Jos kangas on sijoitettu siten, että kuva heijastetaan huoneen poikki siten, että tykki on pöytätasolla niin se ainakin ITK:ssa häikäisi ihmisiä eikä tykkiä voinut käyttää siihen tarkoitukseen johon sitä aluksi suunniteltiin. Tykkiä käytettiin siihen että se heitti commons-kuvia huoneen takaseinälle siten että tykki oltiin sijoitettu huoneen reunalle jolloin kuvan epätarkkuus ei suuremmin häirinnyt.
    • Iso näyttö on sijoittelun ja tarkkuuden kannalta huomattavasti helpommin sijoiteltavissa kuin tykki.

WMF haluaa tilastollista seurantaa[muokkaa wikitekstiä]

  • Esimerkiksi kävijämääriä olisi helppo seurata vaikka videolta jälkikäteen. Yksi tapa tämän toteuttamiseen voisi olla sopivaan paikkaan asennettu kännykkä joka nauhoittaa videota koko tapahtuman ajan. Kuvanlaadulla ei ole niinkään väliä, mutta systeemi pitäisi protoilla ensin ja testata se miten systeemi kiinnitetään jne. Vastaavan systeemin voisi toteuttaa myös tietokoneella ja webbikameralla, mutta kännykkä on pienempi.
  • Blogaamista ja muita juttuja varten olisi pitänyt ottaa paljon enemmän kuvia (Zache)
    • Seuraavalla kerralla tehdään checklist jutuista mitää kuvat ja varmistetaan, että ne kuvataan. (tilat ennen sisustusta, sisustuksen jälkeen, kuvat kaikista ketä on osallistunut, ryhmäkuva jne) , koska muuten ne jää tekemättä.

Nesteytyksestä on huolehdittava[muokkaa wikitekstiä]

  • Ständillä on hyvä olla jotain juotavaa saatavilla. Esimerkiksi ITK:ssa huoneessa oli kuuma ja siellä puhuttiin koko ajan joten siellä väistämättä tuli jano. Ainakin Tarmolla oli mukana omat juomapuollot joita pystyi tarvittaessa täyttämään hanavedellä.
    • Jatkossa pitää muistaa hommata mukaan kannu jonka voi täyttää vedellä tai kivennäisvesipulloja. Lisäksi paikalla pitäisi olla mukeja/laseja.
    • Henkilöiden jotka menee ständille kannattaa varautua varmuuden vuoksi omalla juomapullollaan jonka pystyy täyttämään hanavedellä

Eikä muonitustakaan kannata unohtaa[muokkaa wikitekstiä]

Konferenssi- ja messutiloissa on yleensä tarjolla pienempää ja isompaa suolaista, mutta se on myös hinnoiteltu suolaisesti. Aulangolla on ITK:ssa muutaman vuoden ajan ollut kaksi linjaa: laatuun nähden hyvin vahvasti hinnoiteltu pääsalin lounasbuffet ja kahvila Karlbergin kevyempi tarjonta. Alkuaikoina kakkosvaihtoehtoa ei ollut vaan sen muodosti aikataulun salliessa käynti keskustassa lounasaikaan.