Wikipedia:Kahvihuone/vanha1

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Summary ja minor edit?[muokkaa wikitekstiä]

kuinka sivua muokataan -sivulla ei kerrota kuinka Summary -kenttä pitäisi täyttää. Ei myöskään kerrota mikä on this is a minor edit -ruudun tarkoitus.

Summary-kenttään voi hahmotella jonkinlaisen lyhyen kuvauksen tekemistään muutoksista, se näkyy recent changes -sivulla sekä sivun omassa historiassa (View other revisions sivun alalaidassa). This change is a minor edit voi valita korjatessaan esimerkiksi kirjoitusvirheen tai muuta pientä, tällöin muutos ei oletusasetusten mukaan näy recent changes -sivulla; tämän asetuksen voi halutessaan muuttaa tuon Preferences -linkin kautta. Ehkä nämä olisi tosiaan syytä kertoa tuolla kuinka sivua muokataan -sivulla. -- jpta
Näin on. Ja myös voisi suositella, että kuvaus todellakin kannattaa kirjoittaa, koska sen avulla voi hahmottaa helpommin/nopeammin, mitä on muuttunut. -- tsk

Upload[muokkaa wikitekstiä]

Täällä ei taida olla aakkosellista listaa kaikista hakusanoista? -- Late

Listan kaikista sivuista tässä softassa saa klikkaamalla kursorin sivun alalaidassa olevaan search-kenttään ja painamalla enter. -- tsk
Miten muuten sivumennen sanoen noi taulukot? Sinänänsä tyhmä kysymys, hiekkalaatikossahan tuon saisi stedattua, mutta voipa senkin tiedon joku tänne laittaa yleiseen levitykseen suuremmitta haitoitta... -- Cimon Avaro, hiljainen seiväshyppääjä

Linkkien määrä tekstissä[muokkaa wikitekstiä]

Olenkohan ainoa, ketä ärsyttää linkkien paljous teksteissä? Teksti on vaikeammin luettavaa ja se johdattaa joskus (ainakin minut) lukijan sivupoluille pois tekstistä. Onko joka ikisen päivämäärän ja vuosiluvun pakko olla linkki?

Esimerkiksi artikkelissa Vegaani on linkit englannin kieleen, Yhdistyneisiin kuningaskuntiin ja vuoteen 1944. Mun mielestä näitä linkkejä ei tarvisisi olla, koska näillä asioilla ei ole mitään tekemistä keskenään. Eikä vegaanista tietoa haluava varmaankaan yhtäkkiä halua lukea englannin kielestä, vai? Mutta sitten siellä on linkit vegaaniliittoon, vegetarismiin ja vegetaristiin, jotka liittyvät asiaan ja kuuluu ollakin siellä. Lisäksi jutun lopussa voisi olla "katso myös" -linkkejä, vaikkapa "ruokavalioon".

-- Late

Minua ei ole liiemmin ärsyttänyt, eikä tuo Vegaani-sivu mielestäni ole kovin pahasti linkitetty. Vaikea sanoa, mistä kukin on kiinnostunut. Parempi idea minun mielestäni on linkittää sanoja suoraan tekstistä kuin kerätä artikkelin loppuun noita katso myös -linkkejä. (Sen sijaan Wikipedian ulkopuolle menevät linkit olisi hyvä kerätä artikkelin loppuun.) Olisi kyllä hyvä ominaisuus, jos artikkelista myös saisi sellaisen version, jossa ei olisi linkkejä näkyvissä lainkaan, esim. artikkelin tulostettavassa versiossa linkit ovat turhia... -- Tsk 08:18 tammi 8, 2004 (UTC)
Osittain samaa mieltä kummankin kanssa. Päivämäärät ja vuodet ovat käytännöllisiä, koska tänne viittaavat sivut -linkin avulla voi helposti tarkistaa, mitä tapahtui kyseisenä päivänä/vuonna ym. Mutta toisaalta ei ole mitään järkeä linkittää toistuvasti samaa sanaa tai vuotta, luettavuus kärsii huomattavasti. Itse olen pitänyt nyrkkisääntönä, että jokainen päivämäärä ja vuosi linkitetään kun ne esiintyvät artikkelissa ensimmäisen kerran. Loput jätetään normaaliksi tekstiksi. Voisi oikeastaan ehdottaa linkkien poistamista tulostettavasta versiosta - vaikkapa sitten omien asetusten avulla. -- Card
Kuulostaisi ihan hyvältä, että linkit saisi halutessa pois. Tuota "tänne viittaavat sivut" -hommaa en ole tullutkaan ajatelleeksi. Mutta eikös vuosiluku hakuehtona toimisi yhtä lailla? No, aika pikkuasia tämä on, oli linkkejä tai ei. 62.142.72.178 11:59 tammi 13, 2004 (UTC)

Wiki-häiriköt kuriin[muokkaa wikitekstiä]

Viime päivinä ovat kovasti yleistyneet häiriköt. Mitään ehdotuksia mitä näille voisi tehdä? Itse olen ottanut käyttöön kovat otteet, eli banaania vain sabotoijille niin eivätpä pääse tekemään lisää tihutöitä.


Eilen tosiaan oli näitä vandaaleja kumman paljon. Tuli vasta jälkeenpäin mieleen että ehkä olisi pitänyt suojata pluto (planeetta) eikä blokata vandaalien IP-osoitteita. Mitä mieltä te muut olette? Kuinka pitkän aikaa IP-osoitetta pitäisi pitää blokattuna? Jos blokattu IP sattuukin olemaan dynaaminen niin joku ihan syytön ihminen joka seuraavaksi saa tämän osoitteen ei sitten pääsekkään wikipediaan. Entä kuinka kauan sivut saavat olla suojattuina? -- Jniemenmaa 09:48 tammi 14, 2004 (UTC)
Tälläkin hetkellä blokattuina on vain Elisan, Soneran ja HTV:n dynaamisia osoitteita, jotka eivät paria päivää kauempaa usein pysy samoina (joskus kylläkin). Bannit auttavat kuitenkin jos joku aikoo useampaakin sivua muutella. Ja tuohon vandalisointiin riittää että pari poikaa (Wikipedian vandalisointi tuskin yleensä vanhempia kiinnostaa - ei näkyvyyttä eikä haastetta) keksii jutun ja kehottaa kaveriaankin kokeilemaan. -- TJ 11:21 tammi 14, 2004 (UTC)


Nimettömien IP osoitteiden kanssa olisi ehken hyvä pyrkiä siihen että törkeyksien kirjoittajat suht. pikaisesti suihkuun, mutta jos joku kirjoittaa vaan jotain "pimpeli-pom, hilirimpsis" sekoilua, niin ehkä "ohjaavampi" ja keskustelevampi ote voi tuottaa hyvääkin tulosta, mutta näidenkin kanssa sitkeät sotkijat vaan suihkuun, ei mielestäni mitään pitempikestoista keskustelukerhoa tarvitse harrastaa ennen kuin näkee onko jollakulla haluakaan parantaa tapojaan. Vaikka vandaalien jättämien sotkujen siivoaminen viekin meiltä työpanosta, niin kantsii olla sikäli tarkkana ettei olla turhan heti haukkana, jos vaikka sekoilevasta "testailijasta" saattaa vaikka tulla arvokas toimittaja tänne. Tämä mesta voi olla kovin uusi ja outo; joku saattaa innostua alkuun vähän enemmän kuin olisi tarkkaan ottaen hyödyllistä...
Täysin toinen juttu on sitten jos joku on vaivautunut luomaan käyttäjätunnuksen, silloin pitäisi ehdottomasti aina lähteä siitä että keskustellaan ensin, jollei häiskä vaan heitä putkena törkeyksiä ja/tai muuta vakavaa tihutyötä. Yleensä ottaen meillä voi mielestäni olla hivenen erilainenkin suhtautuminen vandaaleihin oman tempperamenttimme mukaan, kunhan kaikki vaan pidämme sen pääasian mielessä, eli että tarkoitus on parhaamme mukaan edistää tämän mestan kehitystä. Vandalismia harrastavat anonyymit heput on omasta mielestäni silleen vaikeita tapauksia, että monessa tapauksessa päältä ei näy kuinka vajaalahjainen siellä piuhan toisessa päässä oikeasti on; uutuudenviehätys saattaa saada myöhemmin arvokkaaksikin osoittautuvan osallistujan hetkeksi menettämään konseptinsa. Ja osaltaan wikipedia voi jopa saada jostain osallistujasta löytymään lahjoja joita edes hän ei tiennyt omaavansa. (mutta minä olenkin omalta tempperamantiltani hiukan idealisti, en lainkaan loukkaannu jos joku suhtautuu asiaan kyynisemmin) -- Cimon Avaro, hiljainen seiväshyppääjä 13:24 tammi 14, 2004 (UTC)

Hidasta on...[muokkaa wikitekstiä]

Wikipedia on viime aikoina ollut perin hidas. Onko kenelläkään tietoa, onko tilanne paranemassa pikapuoliin? Ja tullaanko Wikipedian ominaisuudet palauttamaan normaaliksi jossain vaiheessa? Mm. nykyinen This is a saved version of your watchlist -tarkkailulista on aika kurja... -- Tsk 13:07 tammi 27, 2004 (UTC)

Tietoa on, ja asiat eivät ole niin huonosti kuin saattaisi näyttää. Perjantaina pitäisi saapua kokonainen kourallinen upouusia palvelinkoneita, ja Jimbo Wales on luvannut itse henkilökohtaisesti mennä makuupussien kera paikalle varmistamaan että asiat todella sitten saadaan pois päiväjärjestyksestä. Tämä Penguin Computing firmalta ostettu ja etukäteen ylikehuttu "hirviömäisen iso" palvelin Geoffrin osoittautui loppupeleissä täydelliseksi kaakiksi ja maanantaikappaleeksi; ja on matkalla suoraan liimatehtaalle (takaisin Penguinille, sellaisella evästyksellä etteivät palauta ennen kuin ja jos ovat saaneet sen 100% kondikseen). -- Cimon Avaro, hiljainen seiväshyppääjä 04:48 tammi 28, 2004 (UTC)