Wikipedia:Hakukone

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä sivu käsittelee erilaisten internetissä saatavilla olevien hakukoneiden käyttöä.

Hakukoneita[muokkaa wikitekstiä]

Yleisiä hakukoneita[muokkaa wikitekstiä]

Tietyn aihealueen hakukoneita[muokkaa wikitekstiä]

Hakukonetesti[muokkaa wikitekstiä]

Hakukonetesti eli artikkelin aiheen hakeminen nettihakukoneella on kätevä mutta vain ohjeellinen tapa aiheen tunnettavuuden, olemassaolon ja tekijänoikeusloukkauksien tarkistamiseen. Menetelmä toimii vain positiivisena todisteena eli netistä asiallisesta lähteestä löytymisellä voidaan osoittaa jonkin olevan olemassa mutta ei että ei olisi. Hakukoneet eivät tavoita kaikkea netin sisältöä ja esimerkiksi kirjoista vain harvat on digitalisoitu ja laitettu verkkoon hakukoneiden löydettäviksi.

Tunnettavuuden tarkistaminen[muokkaa wikitekstiä]

Artikkeleissa mainitut käsitteet saavat yleensä useita asiallisia osumia suomen kielellä, ja vielä enemmän englannin kielellä. Tällä voidaan tarkistaa onko kyseessä mahdollisesti Wikipediassa kielletynlainen uusi tutkimus.

Olemassaolon tarkistaminen[muokkaa wikitekstiä]

Ajoittain Wikipediaan yritetään lisätä huijauksilta tai ihan keksityiltä vaikuttavia aiheita. WWW-haulla on joissain tapauksissa mahdollista paljastaa nopeasti, että aihe todella on olemassa.

Tekijänoikeusloukkauksien etsiminen[muokkaa wikitekstiä]

Jos epäilet uuden artikkelin tai lisäyksen olevan tekijänoikeusloukkaus, valitse epäilyttävästä kohdasta yksi lause, ja etsi sitä hakukoneella avulla laittamalla lause lainausmerkkeihin. Useimmiten näin paljastuu lähde, josta teksti on kopioitu. Luvaton kopio tulee poistaa.