Wikipedia:Elokuun kuvitustalkoot/Kuvien lisäysohjeet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Elokuun kuvitustalkoisiin osallistuminen ei ole vaikeaa, mutta saadakseen oikean määrän pisteitä, kuvien lisäyksessä kannattaa ottaa huomioon ohjeet ja muutama niksi. Jos botti antaa pisteitä väärin tai ei ollenkaan, virhe voidaan oikaista käsin, mutta siitä on vaivaa.

Ajantasaiset ohjeet[muokkaa wikitekstiä]

Nämä ohjeet on päivitetty vuoden 2018 elokuun kuvitustalkoisiin.

  1. Lisää nimesi osallistujiin * [[Käyttäjä:Käyttäjänimi|Käyttäjänimi]]
  2. Etsi artikkeli, joka tarvitsee kuvan, ja siihen sopiva kuva. Määrittely: Kuviksi lasketaan mitkä tahansa kuvat, joko valokuvat tai muut. Kuitenkin kyseessä on oltava kuvituskuva (valokuva, kartta, diagrammi jne.). Kuvituskuviksi ei lasketa artikkelien typografisina elementteinä toimivia kuvatiedostoja kuten esimerkiksi kuvat luokissa Luokka:Lippumallineet ja Luokka:Mitalimallineet. Jos artikkelissa on tällainen ennestään tai ennestään kuvattomaan artikkeliin lisätään tällainen, botin laskemat pisteet voi korjata käsin (katso ohjetta alempana).
  3. Tallenna tiedosto Commonsiin tai hätätilassa suomenkieliseen Wikipediaan. Suomenkieliseen Wikipediaan on tallennettava kuvat, joita käytetään sitaattioikeudella ja joita sen takia ei tekijänoikeussyistä voi ladata Commonsiin. Tällaisia ovat esimerkiksi kuvat tekijänoikeuksien alaisista taideteoksista taideteosartikkeleissa käytettäviksi. Commonsiin voi ladata vain kuvia, jotka tekijänoikeuksien puolesta on mahdollista ladata Commonsiin.
  4. Liitä kuva artikkeliin, ohje.
    • Kun otat valokuvan tai muuten valmistat kuvan (esimerkiksi kartta, diagrammi, kuvanluku dokumentista) itse, lisäät sen Commonsiin (tai sitaattioikeuskäytön tapauksessa Wikipediaan) ja liität sen artikkeliin, jossa ei ole kuvaa, saat 5 pistettä
    • Kun löydät Commonsiin (tai sitaattioikeuskäytön tapauksessa Wikipediaan) ladattavissa olevan kuvan kuvan joko netin ulkopuolelta tai muualta netistä, lisäät sen Commonsiin (tai sitaattioikeuskäytön tapauksessa Wikipediaan) ja liität sen artikkeliin, jossa ei ole kuvaa, saat 2 pistettä
    • Kun löydät kuvan Commonsista, ja lisäät sen artikkeliin, jossa ei ole kuvaa, saat 1 pisteen
  5. Avoimia ainestoja -sivulta näkee eri kulttuuriorganisaatioiden avaamia aineistoja.
  6. Artikkeli, johon kuva lisätään, on joko voinut olla olemassa ennen kuvitustalkoiden alkua tai artikkeli on voitu luoda kuvitustalkoiden aikana. Voit siis kirjoittaa uuden artikkelin ja kuvittaa sen ja voit saada jopa 5 pistettä!
  7. Jos lataat valokuvan suomenkieliseen Wikipediaan, laita kuvan lähteeksi tämä: {{itse otettu kuva}}, niin botti osaa antaa siitä 5 pistettä
  8. Jos lisäät artikkeliin sekä itse ottamasi valokuvan että logon, lisää kuva ensin, tallenna ja lisää logo vasta sitten. Tällöin botti antaa sinulle 5 pistettä itse otetusta kuvasta. Jos lisäät logon ensin tai tallennat molemmat samaan aikaan, botti antaa pisteet logon perusteella (1 tai 2 pistettä).
  9. Botti ei ole yhteydessä Wkidataan, joten se ei tunnista sinne liitettyjä kuvia. Lisää kuva artikkeliin Wikidata-infoboksin ulkopuolelle, sen voi myöhemmin siirtää infoboksiin, kunhan pisteet on laskettu. Vaihtoehtoisesti voit pyytää virhellisten pisteiden korjausta käsin.