Why Would Anyone Believe in God?

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Why Would Anyone Believe in God? on kognitiivisen uskontotieteen edustajan Justin Barrettin kirja, joka käsittelee ihmisen luontaista taipumusta uskoa Jumalaan ja tämän taipumuksen erilaisia tulkintoja.

Miksi ihmiset uskovat Jumalaan?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Barrettin vastauksena on, että ihmiset uskovat Jumalaan, koska ihmismieli on rakennettu niin, että se luonnostaan tuottaa uskon Jumalaan. Barrettin mielestä usko Jumalaan on lähes väistämätön seuraus siitä, miten ihmismieli on rakennettu.

Barrettin mukaan "usko Jumalaan on lähes väistämätön seuraus siitä, miten mielemme on rakennettu. Suurin osa uskomuksistamme on seurausta sellaisten mielen työkalujen toiminnasta, jotka ovat tietoisuutemme alapuolella. Se, mitä tietoisesti uskomme, on suureksi osaksi näiden tiedostamattomien uskomusten tuotosta." Hän kirjoittaa edelleen, että "usko jumaliin sopii hyvin yhteen näiden automaattisten olettamusten kanssa; usko kaikkitietävään, kaikkivaltiaaseen Jumalaan sopii vielä paremmin yhteen kyseisten olettamusten kanssa."[1]

Kirjan takakannen kommentteja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pascal Boyer Washingtonin yliopistosta St. Lousista kuvaa kirjaa "teräväksi ja haastavaksi kuvaukseksi kognitiitivisesta uskontotieteestä. Sen on kirjoittanut psykologi, joka käytännöllisesti katsoen keksi kyseisen tutkimusalan. Barrett yhdistää poikkeuksellisen käsitteellisen täsmällisyyden helposti luettavaan tyyliin. Tämän tulisi tarjota tarpeellisen oppaan uskonnon opiskelijoille ja tutkijoille ja kartan alan myöhemmälle kehittämiselle."[2]
  • Yalen yliopiston professori Nicholas Wolterstorff toteaa: "Tuhansien vuosien ajan filosofit ja muut ovat tarjonneet selityksiä uskonnolliselle uskolle. Barrettin selonteko haastaa kaikki tuntemani selitykset; se perustuu kiehtoviin ja innovatiivisiin empiirisiin tutkimuksiin ja terävään filosofiseen analyysiin. Hänen teoriansa on innovatiivinen, vakuuttava ja provokatiivinen monissa kohdissa, ei vähiten johtopäätöksessä, jonka mukaan teismi. ei ateismi, on luonnollinen tilamme. Tämä kirja ravistelee tutkimusalaa; kaikkien uskonnonfilosofien ja uskonnonpsykologien on otettava se huomioon."
  • Cambridgen yliopiston professori Robert Hinde sanoo: "Hienosti argumentoidussa esityksessään Justin Barrett yhdistää aineistoa kognitiivisesta psykologiasta osoittaakseen, että usko Jumalaan on luonnollinen. Usko on intuitiivisesti tyydyttävä, koska se riippuu kaikkien ihmisten omistamista henkisistä työkaluista. Sen luonnollisuus ei merkitse, että se on tosi, sillä henkiset työkalut kehittyivät luonnollisen ja kulttuurisen valinnan avulla auttaakseen ihmisiä pysymään hengissä, ei löytääkseen totuutta. Tästä kirjasta tulee uskonnontotieteen klassikko ja antropologien, teologien ja luonnontieteilijöiden ja muiden uskonnon voimaa ihmettelevien tulisi lukea se."

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Book description (Arkistoitu – Internet Archive) Altamira Press - katso myös kirjan esipuhe täältä (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. arviot, joita ei ole muuten viiteistetty on lainattu kustantajan sivuilta (Arkistoitu – Internet Archive)