Whitehurstin tarkkuusaurinkokello

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pronssinen Whitehurstin tarkkuusaurinkokello Derbyn kaupunginmuseossa.

Whitehurstin tarkkuusaurinkokello on erityisen tarkka aurinkokello, joka ilmaisee ajan minuutin tarkkuudella. Kello mittaa paikallista aurinkoaikaa, ja siinä on mukana muunnosasteikko josta voi tarkistaa valtakunnan virallisen ajan. Sen kehitti 1800-luvun alussa Whitehurstin perheyritys Englannin Derbyssä.

Valmistaja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Whitehurstin perhe tunnettiin Derbyssä lahjakkaina mekaanikkoina. John Whitehurst (1713–1788) perusti Derbyyn kellosepänliikkeen. Kun hän sai viran Lontoosta, hänen veljenpoikansa jatkoi yritystä nimellä Whitehurst & Son.[1]

Rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aurinkokellossa osoittimen varjon muoto riippuu paitsi kellonajasta, myös päivämäärästä ja leveys- ja pituusasteesta. Leveysaste vaikuttaa varjon pituuteen: päiväntasaajalla varjo on lyhyempi kuin lähempänä napoja. Kun kellon asteikko muotoillaan osoittamaan paikallista aurinkoaikaa, siten että keskipäivällä varjo on lyhyimmillään, ei pituusasteella ole väliä. Muunnos valtakunnanaikaan lasketaan jokaista sijaintipaikkaa varten erikseen. Lisäksi, koska maa kiertää aurinkoa ellipsinmuotoisella radalla, aurinkokellon mittaama päivän pituus vaihtelee standardiaikaan nähden, ja aurinkoajan ja standardiajan erotus riippuu myös kalenterista.[2] Helmikuussa aurinkokello jätättää eniten, 14 minuuttia, kun taas marraskuussa aurinkokello on 16 minuuttia seinäkelloa edellä.[3] Whitehurstin kellossa standardiaika on esitetty toisella asteikolla, johon on merkitty "Watch slower" ja "Watch faster" sen mukaan edistääkö vai jätättääkö aurinkokello taskukelloon verrattuna.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Stephen Glover, Thomas Noble (toim.): The history of the county of Derby, Volume 2, s. 599. H. Mozley and son / Princeton University, 1829. Google Books.
  2. The Shadow Knows! (Arkistoitu – Internet Archive) Northwes florida State College
  3. The Equation of Time Sundials on the Internet