Western Sahara Resource Watch

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Logo

Western Sahara Resource Watch (WSRW) on vuonna 2004 perustettu kansainvälinen verkosto-organisaatio, joka työskentelee solidaarisuudesta Länsi-Saharan kansaa kohtaan. WSRW koostuu lähes 40 erimaalaisesta organisaatioista ja yksityishenkilöistä, jotka tutkivat ja tuovat julki luonnonvaroiltaan rikkaassa Länsi-Saharassa kauppaa käyvien ulkomaisten yhtiöiden toimintaa.

Länsi-Sahara on Marokon miehittämä. Marokon hallitus käyttää ulkomaisten yhtiöiden ja hallitusten kanssa Länsi-Saharan luonnonvaroja hyväkseen. YK:n laintulkinnan mukaan, vuodelta 2002, luonnonvarojen käyttö Länsi-Saharassa loukkaa kansainvälistä oikeutta, mikäli se tapahtuu Sahrawi-kansan tahdon ja toiveet sivuuttaen. WSRW työskentelee tuodakseen tämän lakiasian tunnetuksi kansainvälisessä liiketoiminnassa, kehottaen ulkomaisia yhtiöitä ja hallituksia kunnioittamaan YK:n laintulkintaa pysyttelemällä poissa alueelta kunnes ratkaisu poliittiseen konfliktiin on löytynyt.

WSRW on paheksunut kansainvälisiä fosfaatti-, öljy- ja kalastusteollisuutta miehitetyssä Länsi-Saharassa. WSRW on vuodesta 2006 työskennellyt Fish Elsewhere -kampanjan puitteissa estääkseen EU:ta maksamasta Marokolle kalastaakseen miehitetyllä alueella. Useat yhtiöt ovat lopettaneet toimintansa Länsi-Saharassa WSRW:n kansainvälisten kampanjoiden myötävaikutuksesta.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]