Werfen

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Werfen
Werfen from castle Hohenwerfen.jpg

Werfen

Koordinaatit: 47°28′30″N, 13°11′20″E

Valtio Itävalta
Osavaltio Salzburg


Werfen on kaupunki St. Johann im Pongaun alueella, Salzburgin osavaltiossa, Itävallassa. Se on pääasiassa tunnettu Hohenwerfenin linnasta ja Eisriesenwelt-jääluolasta, joka on maailman suurin.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Werfen sijaitsee historiallisen Pongaun alueen luoteisosassa, Tennen-vuoriston ja Berchtesgadenin Alppien eteläreunassa. Kaupunki on rakentunut Salzach-joen laaksoon, noin 40 kilometriä etelään Salzburgin kaupungista. Salzburg-Tiroli -rautatie sekä Tauern Autobahn -moottoritie kulkevat rinnakkain joen kanssa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asutuskeskus on yksi vanhimpia entisen Salzburgin arkkipiispan vaikutusalueelle kuuluneista kauppapaikoista. Hohenwerfenin linna, jonka eteläpuolella kylä sijaitsee, rakennettiin 1075 arkkipiispa Gebhardin käskystä keisari Henrik IV:n kanssa käydyn Investituurariidan aikana. Toimiessaan paikallisen hallitsijan valtaistuimena, linnaan ja Werfeniin hyökättiin Talonpoikaissodan aikana vuosina 1525-1526. Werfen oli myös protestanttikansalaisten maastakarkotuksen keskus vuonna 1731, arkkipiispa Leopold Anton von Firmianin hallintokaudella. Vuoden 1816 Wienin kongressin jälkeen Werfen päätyi muiden arkkipiispan haltuun kuuluneiden alueiden mukana Itävallan keisarikunnan alaisuuteen.