Warminsterin ufohuijaus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Warminsterin ufohuijaus oli kriittisen ufotutkija David Simpsonin järjestämä huijaus, jonka uhriksi joutui monia muita ufotutkijoita. Huijaus tapahtui 28. maaliskuuta 1970 Englannin Warminsterissa.[1] Simpson halusi huijauksellaan osoittaa, että ufotutkijoiden tutkimusmenetelmät ovat aivan liian hataralla pohjalla.

Warminsterin Cradle Hill oli paikka, jossa oli väittämien mukaan nähty monia ufoja. Ufotutkijat olivat kokoontuneet paikalle viikonloppuiselle "pyhiinvaellukselle".[2] Havaitsijoiden vieressä olevalta kukkulalta suunnattiin valonheitin hetkeksi kohti ufologeja, joiden joukossa oli Simpsonin avustajia. Yksi oli ottavinaan ufokuvia esivalotetulla filmillä, ja toinen manipuloi magneettikentän ilmaisimen hälyttämään erässä "ufohavainnon" vaiheessa. Ufologien kansainvälisesti tunnetun ja arvovaltaisen lehden FSR:n avustaja julisti ufokuvat aidoiksi, vaikka niissä oli monia tarkoituksella jätettyjä epäjohdonmukaisuuksia: muun muassa filmillä näkynyt ufo oli erilainen ja eri paikassa kuin havaittu. Tämä selitettiin sillä, että ufo tallentui filmille suureksi osaksi silmin näkymättömässä ultraviolettivalossa. Myös Ranskan astrofysiikan instituutin johtajan Pierre Guerinin mielestä kuvat olivat aitoja.

Lopulta kahden ja puolen vuoden kuluttua Simpson paljasti huijauksensa, joka osoitti selvästi, että fyysisillä todisteilla ja ufoja esittävillä valokuvilla ei ole välttämättä mitään todistusvoimaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://web.archive.org/web/20070220105538/http://www.magonia.demon.co.uk/arc/70/hoax.html
  2. Kari A. Kuure, Juhani Kyröläinen, Göte Nyman, Jukka Piironen: Katoavatko ufot, sivu 92-