Walter Gieseking

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Walter Gieseking

Walter Wilhelm Gieseking (5. marraskuuta 1895 Lyon26. lokakuuta 1956 Lontoo) oli ranskalais-saksalainen pianisti ja säveltäjä.

Walter Gieseking syntyi Ranskan Lyonissa, jossa hänen isänsä toimi lääkärinä, ja asui lapsuusvuosinaan Ranskan ja Italian Rivieralla, josta perhe vuonna 1911 muutti Hannoveriin Saksaan.

Häntä luonnehdittiin intuitiiviseksi ja luonnolliseksi soittajaksi. Erään tarinan mukaan Giesekingin ei tarvinnut juuri harjoitella soittimella. Hän vain omaksui sävellyksen partituurista. Giesekingin tavan uppoutua tuntikausiksi hiljaiseen mietiskelyyn ja mielikuvaharjoitteluun on kerrottu turhauttaneen hänen vaimoaan.

Nuori Walter Gieseking oli pitkälti itseoppinut soittaja ennen kuin kirjautui Hampurin konservatorioon. Toisen maailmansodan aikana Gieseking jäi Saksaan. Hän esiintyi myös miehitetyssä Ranskassa, ja tämä poiki yhteistoimintasyytöksiä ja epäilyjä natsisympatioista. Konsertteja Yhdysvalloissa peruttiin tämän vuoksi. Lopulta hänen maineensa kuitenkin puhdistettiin.

Laajan ohjelmiston omanneen Walter Giesekingin kenties tunnetuin äänite on Claude Debussyn pianomusiikin kokonaislevytys. Erityisesti tämän preludien tallenne luetaan 1900-luvun pianotaiteen suuriin saavutuksiin.