Walter Camp

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Walter Camp (1919).

Walter Chauncey Camp (s. 7. huhtikuuta 1859 New Britain, Connecticut − k. 14. maaliskuuta 1925 New York) oli amerikkalaisen jalkapallon valmentaja, joka jo elinaikanaan sai liikanimen "amerikkalaisen jalkapallon isä". Camp oli merkittävä tekijä lajin kehittämisessä, ja hänen työnsä tuloksena amerikkalainen jalkapallo kehittyi omaksi lajikseen rugbysta.

Camp opiskeli vuosina 1876–1881 lääketiedettä Yalen huippuyliopistossa ja toimi koulunsa joukkueen kapteenina, jolle tuohon aikaan kuului pitkälti myös päävalmentajan tehtävät. Camp toimi koulunsa edustajana Intercollegiate Football Association -yhteistyöelimessä, ja hänen aloitteestaan silloiseen rugbya muistuttavaan lajiin tehtiin monia merkittäviä muutoksia kuten 11-miehiset joukkueet, pelinrakentajan pelipaikka, aloitusryhmitys sekä rajoitettu määrä yrityksiä kuljettaa palloa aloituksen jälkeen tietty matka. Siviliiammatissaan Camp työskenteli toimihenkilönä kelloja valmistavassa yrityksessä, minkä ohella hän valmensi vuosina 1888–1892 Yalen amerikkalaisen jalkapallon joukkuetta. Campin valmentajakaudella joukkue voitti 67 ottelua ja kärsi vain kaksi tappiota. Vuosina 1892 ja 1894-95 hän valmensi Stanfordin joukkuetta.

Camp kirjoitti myös lukuisia amerikkalaista jalkapalloa ja sen valmennusta käsitteleviä teoksia. Vuosina 1889–1897 hän toimi yhdessä Caspar Whitneyn kanssa vuosittaisen All-America-joukkueen valitsijana, ja vuodesta 1898 vuoteen 1924 Camp nimesi joukkueen yksinään. Vuonna 1951 Camp nimettiin ensimmäisten joukossa College Football Hall of Fameen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]