Vistonída

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vistonída
Βιστωνίδα
Vistonída-järvi.
Vistonída-järvi.
Valtiot Kreikka Kreikka
Paikkakunta Xánthi ja Rodópi, Itä-Makedonia ja Traakia
Koordinaatit 41°02′20″N, 25°06′54″E
Mittaustietoja
Pinnankorkeus 0 mView and modify data on Wikidata
Pinta-ala 45 km²
Suurin syvyys 3 m
Vistonída

Vistonída (kreik. Βιστωνίδα, kath.kreik. Βιστωνίς, Vistonís) on järvi Länsi-Traakiassa koillisessa Kreikassa lähellä Traakianmeren rantaa. Se on Kreikan neljänneksi suurin luonnonjärvi ja sen pinta-ala on vuodenajasta riippuen noin 42–45 neliökilometriä. Vistonída on suurimmillaan noin 12,5 kilometriä pitkä ja noin 7 kilometriä leveä. Järven suurin syvyys on 3 metriä.[1][2]

Vistonída-järveä.

Vistonída sijaitsee Xánthin ja Rodópin alueyksiköiden alueella noin 25 kilometriä kaakkoon Xánthin kaupungista, 23 kilometriä lounaaseen Komotinísta ja noin 225 kilometriä itään Thessalonikista. Kompsátos- ja Kósynthos-joet laskevat järveen. Vistonída-järvi on laguunimainen, sijaitsee merenpinnan tasolla ja sen vesi on suhteellisen suolaista. Järven erottaa Traakianmerestä vain kapea maakaistale, ja se yhdistyy mereen itäosassa Pórto Lágoksen laguunin kautta ja lännempänä 1950-luvulla kaivetun kanavan kautta.[1] Järven alue on osa Itä-Makedonian ja Traakian kansallispuistoa.

Järvi on saanut nimensä alueella aiemmin asuneesta traakialaisesta vistonien heimosta.[1] Ávdiran kunnan osa Vistonídan kunnallisyksikkö, entinen itsenäinen kunta, on saanut nimensä järvestä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Vistonida Lake Visit Greece. Viitattu 19.9.2016.
  2. Vistonida Lake, Xanthi Greek Travel Pages. Viitattu 19.9.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]