Villers-Cotterêts

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Villers-Cotterêts
vaakuna
vaakuna

Villers-Cotterêts

Koordinaatit: 49°15′36″N, 3°05′26″E

Valtio Ranska
Hallintoalue Hauts-de-France
Departementti Aisne
Arrondissementti Soissons
Kantoni Villers-Cotterêts
Hallinto
 – Hallinnon tyyppi Kunta
 – Pormestari Franck Briffaut
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 41,71 km²
Väkiluku (2017) 10 872
 – Väestötiheys 261 as./km²

Villers-Cotterêts on ranskalainen kaupunkikunta, joka sijaitsee Rezin metsäalueen sydämessä. Kunta sijaitsee Aisnen (02) departementissa ja se kuuluu myös Picardien alueeseen.

Kaupunki on saanut nimensä juuri tuosta ympäröivästä metsästä, sillä se merkitsee Rezissä olevaa pientä asumusta (ransk. Petite villa sur la côte de Retz). Kaupunki sijaitsee noin 80 kilometriä koilliseen Pariisista, valtatie 2:n varrella.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keskusaukio, Dumas’n patsas ja kirkko.

Kaupungin historia alkaa jo historian hämäristä, kuten lähes kaikkien Ranskan kaupunkien. Kuitenkin ensimmäisen tuhatluvun lopulla alue oli keskeistä Ranskan herttuoiden hallinta-aluetta ja kuului siten Frankkien hallitsijaksi nousseiden Kapetingi-sukuisten kuninkaiden omiin läänityksiin. Filip III:n aikana hän antoi Valois’n nuorimman poikansa läänitykseksi, mutta jo seuraavan sukupolven aikana alue palasi takaisin kruunun omistukseen kuninkaaksi nousseen Filip VI:n aikana.

Frans I:n allekirjoitti Villers-Cotterêts’ssa kuuluisan kielilain, joka teki ranskan kielestä maan virallisen kielen latinan sijaan ja jonka perusteella aloitettiin myös väestön siviilirekisterien (syntymät ja avioliitot) pitäminen.

Villers-Cotterêts oli kaupunki "kuninkaalliseksi tieksi" kutsutulla reitillä, joka johti Pariisista Reimsiin. Tätä tietä kuninkaat käyttivät mennessään pääkaupungistaan voideltaviksi Reimsin katedraaliin.

Kaupungin suurin merkkihenkilö on eittämättä Alexandre Dumas vanhempi, joka syntyi kaupungissa 24. heinäkuuta 1802. Hänen synnyinkotinsa on nykyisin museona.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]