Viivyttely

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Viivyttely tarkoittaa sellaisen asian lykkäystä tai tekemättä jättämistä, joka vaatii välitöntä toimintaa, usein keskittymällä johonkin muuhun ajanvietteeseen.

Viivyttely voi olla säännöllinen tapa ihmisillä, jotka tunnetaan kroonisina viivyttelijöinä ja joilla se usein liittyy perfektionismiin, jatkuvaan pelkoon ja haluttomuuteen tulla arvostelluksi, lisääntyneeseen sosiaaliseen itsetietoisuuteen ja ahdistukseen, alituiseen huonoon mielentilaan ja työnarkomaniaan. Viivyttely voi vaikuttaa suuresti useilla elämän aloilla. Kroonisilla viivyttelijöillä on usein taipumusta jäädä noidankehään, jossa heidän perfektionisminsa aiheuttaa lopulta sen, että jopa yksinkertaisimmat tehtävät jäävät tekemättä.

Monet yhteisöt ja kulttuurit yhdistyvät - oikein tai väärin - stereotyyppisesti viivyttelyyn; merkittävin esimerkki on espanjalaisen kulttuurin sana mañana tai "huomenna", josta on tullut synonyymi sikäläisten siestalle. Nykyaikaisessa yhteiskunnassa kuitenkin siestan vietto on häviämässä nopeasti espanjalaisesta kulttuurista.