Viinikanlahden jätevedenpuhdistamo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Viinikanlahden jätevedenpuhdistamo on Tampereen Veden operoima Tampereen suurin jätevedenpuhdistamo. Se rakennettiin vuonna 1972 mekaaniseksi puhdistamoksi, mutta siihen on myöhemmin lisätty myös biologis-kemiallinen puhdistus [1]. Puhdistamoa on saneerattu viimeksi vuonna 2014, jolloin muun muassa välppäystä ja tulopumppaamoa modernisoitiin. [2] Muita Tampereella toimivia jätevedenpuhdistamoita ovat Raholan, Kämmenniemen ja Polson puhdistamot.

Prosessivaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puhdistamon mekaaninen osuus koostuu välppäyksestä, hiekanerotuksesta ja esiselkeytyksestä [1]. Biologinen osuus toteutetaan aktiivilietemenetelmällä, jossa poistetaan orgaaninen aines ja hapetetaan ammoniumtyppi nitraatiksi. Fosfori ja osa orgaanisesta aineesta poistetaan ferrisulfaattiliuoksella saostamalla. Lietteenkäsittely tapahtuu sakeuttamalla, mädättämällä ja kuivaamalla, jonka jälkeen jäljellejäänyt aines kompostoidaan. Mädätyksessä saadaan biokaasua, josta tuotetaan sähköä ja lämpöä kaasumoottorigeneraattorilla. Kompostoitu liete hyödynnetään viherrakentamisessa ja maanviljelyssä. [2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Jätevesien käsittely Tampereen kaupunki. Viitattu 11.5.2017.
  2. a b Viinikanlahden jätevedenpuhdistamo Tampereen Veden vuosikertomus. Tampereen Vesi. Arkistoitu 16.4.2018. Viitattu 11.5.2017.