Viidakon tuliainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Viidakon tuliainen
Kirjailija R. L. Stine
Genre Kauhu- ja lastenkirjallisuus
Kustantaja Scholastic
Julkaistu Tammikuu 1996
Sivumäärä 162
Sarja: Goosebumps
Edeltävä The Abominable Snowman of Pasadena
Seuraava Night of the Living Dummy III
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Viidakon tuliainen (How I Got My Shrunken Head) on 39. kirja R. L. Stinen kirjasarjassa Goosebumps. Se julkaistiin ensi kerran tammikuussa 1996.

Päähenkilö Mark, pulska kaksitoistavuotias poika, joka pelaa mieluummin videopelejä kuin on muiden ihmisten seurassa, esittelee kirjan alussa lempipelinsä, Viidakkokuninkaan. Hänen kahdeksanvuotias sisarensa Jessica suostuu pelaamaan vain jos saa tappaa itsensä heti, sillä hän pitää äänestä, joka siitä syntyy. Markin ystävät, Joel ja Eric, pelaavat mieluummin keskenään tappelevien korttien pasianssia.

Markin pelaamista häiritsee koputus ulko-ovella. Mark avaa oven ja huomaa olevansa kasvotusten nahkaisen, kutistetun pään kanssa. Pää on lahja Markin Baladora-saarta tutkivalta Benna-tädiltä, ja sen tuo hänelle tädin kollega Carolyn.

Carolyn vakuuttaa Bennan kertoneen hänen tulostaan etukäteen, ja Markin äiti pyytää naista jäämään yöksi. Yöllä kummallinen kutistettu pää alkaa kimaltaa sen lojuessa Markin lipaston päällä, ja se loistaa lopulta kirkkaasti ja lähtee leijumaan kohti hänen sänkyään. Mark järkyttyy ja juoksee pois kiljuen, että pää on elossa. Kukaan ei kuitenkaan usko häntä. Hän vie siskonsa ja äitinsä huoneeseensa, mutta pää on kadonnut. Se on Jessicalla. Tyttö on onnistunut tekemään siihen pitkän naarmun, ja Mark järkyttyy tästäkin. Hän kuitenkin rauhoittuu ja menee takaisin sänkyyn. Ennen sitä hän kuitenkin huomaa Carolynin tuijottavan häntä käytävän päästä.

Seuraavana aamuna Markin äiti yllättää hänet kertomalla, että Benna-täti lähetti Carolynin tuomaan pään, jotta Mark pääsisi hänen mukanaan saarelle vierailemaan! Jessica valittaa siitä, ettei häntä kutsuttu. Mark tanssii ja kerskailee pääsyllään ja väittää, että viidakko on vain liian vaarallinen lapsille. Carolyn ja Mark lentävät pienelle saarelle pienellä koneella, jonka lentäjä sanoo, ettei hän osaa laskeutua ja että heidän täytyy hypätä pois kyydistä. Ja tietenkään koneessa ei ole laskuvarjoja, joten heidän täytyy yrittää laskeutua johonkin pehmeään. Lentäjä sanoo vitsailevansa ja valmistelleensa vain Markia viidakon nopeita päätöksiä varten.

Lentäjä jättää heidät pois koneesta saarella ja lähtee. Carolyn kertoo, että Ernesto-lentäjä on heidän ainut yhteytensä pois saarelta, mutta hän saapuu aina tunnin sisässä, kun he haluavat. Mark on jännittynyt tätinsä tapaamisesta, sillä hän näki tämän viimeksi neljävuotiaana. Carolyn johtaa Markin tieteelliseltä näyttävään rakennukseen, jossa he kohtaavat valkohiuksisen tieteilijän Dr. Hawlingsin. Dr. Hawlings tutustuttaa Markin hänen kanssaan samanikäiselle Kareen-tyttärelle, jolla on loistavat siniset silmät juuri kuten isällään. Mark yrittää olla tytölle kiltti, mutta Kareen on ilkeä ja valittaa paljon. Mark kysyy, missä hänen tätinsä on, ja saa kuulla ettei kukaan tiedä. He eivät tuoneet Markia saarelle hänen tätinsä pyynnöstä, vaan koska he ajattelivat että Mark voisi auttaa heitä löytämään hänet. Carolyn ja Dr. Hawlings nimittäin uskovat, että Markilla on viidakon taika.

Kareen yrittää saada isänsä päästämään Markin pois, mutta Dr. Hawlings on vakuuttunut, että Markin täti antoi taian pojalle tämän ollessa nelivuotias, ja että Mark voi käyttää taikaa löytääkseen kadonneen tätinsä. Mark ja Kareen eivät kumpikaan oikein usko taikaan. Benna-tädin jälkeensä jättämien muistikirjojen perusteella koska Mark näki pään hehkuvan, hänellä on taika hallussaan.

Seuraavana yönä Mark hiipii ulos ja alkaa lukea tätinsä muistiinpanoja. Hän saa tietää, että Dr. Hawlings ja Carolyn ovat pahoja, ja että he haluavat käyttää viidakon taikaa pahoihin asioihin. Benna-täti kirjoittaa pelkäävänsä, että jonain päivänä kaksikko saa taian haltuunsa ja he kutistavat hänen päänsä. Mark läimäyttää kirjan kiinni ja lähtee ulos talosta paetakseen, mutta törmää matkalla Kareeniin, joka estää häntä.

Kareen myöntää että hänen isällään ja Bennalla oli erimielisyytensä, mutta hän vakuuttaa, ettei hänen isänsä ole paha. Hän ehdottaa, että hän auttaisi Markia hiipimään ulos ja löytämään tätinsä. Kutistetulla päällä varustettu Mark lähtee viidakkoon yksin. Kareen käskee hänen antaa viidakkotaian ohjata häntä. Mark ei vieläkään tiedä kuinka tehdä se, mutta Kareen sanoo että hän keksii sen kyllä. Mark vaeltelee ympäriinsä pimeässä viidakossa, ja pysähtyy vihdoin lepäämään. Myöhemmin hän herää huomaten, että valtavat muurahaiset ovat saartaneet hänet. Hän ei saa niitä kaikkia pois tarpeeksi nopeasti ja näyttää jo siltä, että kaikki toivo on menetetty, kun hän päätä pidellen päästää ilmoille hänen videopelitaisteluhuutonsa: "Ka-ii-a!" Muurahaiset lähtevät heti. Mark tajuaa, että sana, jonka hän luuli keksineensä, johtaa hänet hänen tätinsä luokse.

Mark kohtaa matkalla muitakin vaaroja, kuten kuoppaan putoamisen. Hän mutisee taikasanan, ja Kareen ilmestyy syvän kuopan reunalle ja auttaa pojan ylös. Kareen selittää huolestuneensa Markista ja seuranneensa häntä. Mark näyttää Kareenille, että joka kerta kun hän astuu askelen lähemmäs tätiään, kutistettu pää hehkuu, ja kun hän menee väärään suuntaan, se himmenee. Hän kertoo tytölle myös salaisesta sanasta.

Vihdoin kaksikko saapuu ränsistyneelle mökille. Mark huutaa tätinsä nimeä ja hän ilmestyy paikalle yllättyneenä mutta riemuissaan. Sen jälkeen hän suuttuu Markille saarelle tulosta, ja kun Mark kertoo tuoneensa Kareenin, Benna-täti raivostuu. Mark yrittää selittää Kareenin olevan heidän puolellaan, kun Kareen alkaa viittoa kaukaisuuteen johdattaen isänsä ja Carolynin mökille. Kareen huutaa: "He ovat täällä!" Dr. Hawlings yrittää saada Benna-tädin paljastamaan salaisen sanan, mutta hän kieltäytyy. Mark kuitenkin kertoi Kareenille. Kareen kertoo isälleen ylpeästi tietävänsä sanan, mutta ennen kuin hän ehtii sanoa sen, Mark lyö kätensä hänen suulleen ja alkaa painia tämän kanssa maassa. Benna-täti tarttuu tilaisuuteen ja yrittää hyökätä Dr. Hawlingsin kimppuun. Kuitenkaan keski-ikäisestä tieteilijänaisesta ja paksusta pojasta ei ole paljon vastusta kahta hyvässä kunnossa olevaa aikuista ja nuorta tyttöä vastaan, joten Benna-täti ja Mark joutuvat vangituiksi.

Sinä yönä Benna kertoo Markille, että viidakkotaian salaisuus on kaksijakoinen, ja että siinä pitää sekä pidellä alkuperäistä kutistettua päätä että mutista oikea sana. Hän sanoo, että kun hän antaa merkin, Markin täytyy vetää pää esiin ja mutista sana pelastaakseen heidät.

Seuraavana aamuna Benna-täti ja Mark viedään ulos. Dr. Hawlings ja Carolyn ovat valmistelleet valtavaa kiehuvaa pataa. Dr. Hawlings kohottaa aseensa heitä kahta kohden ja käskee heidän paljastaa sanan. Benna-täti kieltäytyy taas. Dr. Hawlings toteaa, että salaisuuden on sitten kuoltava heidän mukanaan. Kun Dr. Hawlings valmistautuu kutistamaan heidän päänsä, Mark tarkkailee Benna-tätiä tämän merkkiä varten. Kun hän antaa sen, hän työntää kutistetun pään ulos taskustaan mutta ennen kuin hän saa sanottua sanan, Dr. Hawlings lyö Markin kättä niin, että se lentää yhteen valtavaan kasaan muita päitä.

Mark pakenee tieteilijän käsistä ja sukeltaa päiden kasaan yrittäen löytää oikean pään. Ne näyttävät kaikki niin samalta, mutta sitten Mark muistaa Jessican raapaisseen hänen päätään. Mark nappaa pään jossa on valkoinen merkki, ja mutisee salaisen saan. Aikuiset ja Kareen vyöryvät hiirien kokoisina viidakkoon. Kotimatkalla Benna-täti siirtää viidakon taian takaisin itseensä. Mark saa pitää kutistetun pään. Ensimmäisenä aamuna ennen koulun alkua hän kävelee kohti ystäviään näyttääkseen heille pään, kun pään silmät kääntyvät häntä kohti ja se sanoo: "Hei poju, anna minun kertoa se tiikeritarina!"

  • Kirjassa Markilla on molemmat vanhemmat. Tv-versiossa Markilla on vain sinkkuäiti, joka tapailee muita miehiä.
  • Kirjassa Markilla on Jessica-niminen pikkusisko. Tv-versiossa Mark on ainut lapsi.
  • Kirjassa Markin vanhemmat ovat hyväksyneet Markin kiinnostuksen viidakkoa kohtaan. Tv-versiossa Markin äiti ei välitä siitä paljon (varsinkaan, kun Mark säikäyttää yhden hänen poikaystävistään pois).
  • Tv-versiossa Carolyn ei tuo päätä Markille, se lähetetään postissa.
  • Kutistetulla päällä on tv-versiossa suurempi rooli kuin kirjassa.
  • Markin ystäviä Ericiä ja Joelia ei näytetä tv-versiossa.
  • Mark on tv-versiossa laihempi kuin kirjassa.
  • Kirjassa Markin sukunimeä ei mainittu. Tv-versiossa se on Rowe.
  • Kirjassa Mark sai tietää Dr. Hawlingsin ja Carolynin haluavan viidakon taian kirjahyllystä löytämästään muistikirjasta. Tv-versiossa hän sai tietää sen videonauhan kautta.
  • Kirjassa Carolyn on Dr. Hawlingsin sisko ja Kareenin täti. Tv-versiossa hän on Dr. Hawlingsin vaimo ja Kareenin äiti.