Vihreä aalto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
GreenWave.gif

Vihreä aalto on liikennevalo-ohjauksessa käytettävä ajoitusmenetelmä, jossa pääväylän liikennevalot ajoitetaan siten, että liikennevirta pystyy etenemään risteyksestä toiseen pysähtelemättä. Peräkkäisissä risteyksissä vihreä valo siis syttyy ja sammuu siinä tahdissa kuin liikenne etenee.

Vihreä aalto pitää katkaista välillä, koska sivukaduilta tulijoiden ja jalankulkijoidenkin pitää päästä ylittämään risteystä. Joskus on mahdotonta saada vihreää aaltoa toimimaan molempiin suuntiin, jos kadulla on myös kääntyvää sekä poikittaisliikennettä.[1] Yhteen suuntaan pystytään aina tekemään vihreä aalto, mutta molempiin ajosuuntiin samaan aikaan se on mahdollinen, jos liikennevalojen kiertoaika, valoristeysten välimatka ja liikenteen ajonopeus ovat sopivat.[2] Ajoituksessa otetaan huomioon liikennetilanne ja aalto pyritään järjestämään vilkkaimpaan kulkusuuntaan eri vuorokaudenaikoina.[2]

Vihreän aallon voivat myös saada hälytysajoneuvot joko liikenteenohjauskeskuksesta tehtävällä ohjauksella tai automaattisesti ajoneuvoihin sijoitetun radiolähettimen avulla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Miksi vihreä aalto ei pelaa molempiin ajosuuntiin. Helsingin Liikenteenohjauskeskus. Arkistoitu 2.9.2006. Viitattu 7.6.2006.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kari Sane: Vihreä aalto www.liikennevalot.info. Viitattu 11.11.2016.
  2. a b Tampereen kaupunki: Vihreä aalto

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]