Verotili

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Verotili on verojen maksamista, ilmoittamista ja palauttamista koskeva säännöstö, joka astui voimaan 1. tammikuuta 2010 (HE 221/2008). Uudistuksen tavoitteena on yksinkertaistaa verojen ilmoittamista ja maksamista. Hallituksen esitys verotililaiksi sekä laeiksi eräiden verolakien muuttamisesta hyväksyttiin eduskunnan toisessa, viimeisessä käsittelyssä 3. kesäkuuta 2009.

Verotili-menettely otetaan käyttöön kolmessa vaiheessa. Menettely koskee 1. tammikuuta 2010 alkaen oma-aloitteisia veroja, joihin kuuluvat muun muassa arvonlisävero, työnantajan toimittamat palkkojen ennakonpidätykset ja sosiaaliturvamaksut sekä vakuutusmaksuvero, arpajaisvero, ennakonpidätykset sekä lähdevero. Toisessa vaiheessa menettelyyn tulee mukaan myös muut Verohallinnon kantamat verot. Viimeisessä vaiheessa mukaan on tarkoitus saada myös perintä. Toiseen vaiheeseen siirryttäneen aikaisintaan 2012. Viimeiseen vaiheeseen siirrytään näillä näkymin noin kaksi vuotta myöhemmin kuin toiseen vaiheeseen.

Verotili koskee 1. tammikuuta 2010 alkaen ainoastaan yritysasiakkaita ja kotitaloustyönantajia. Verotili ei koske palkansaajaa, ellei tämä toimi työnantajana ja maksa oma-aloitteisia veroja. Verohallinto pitää verovelvollisen veroista ja maksuista verovelvolliskohtaista verotiliä. Kohdistus eri veroille ja maksuille tehdään verotilillä laissa säädetyn järjestyksen mukaan. Verotililaki aiheuttaa muutoksia myös muihin lakeihin, lähinnä verolajikohtaisiin lakeihin.

Verovelvollinen, esimerkiksi yritys XYZ Oy, ilmoittaa tammikuusta 2010 alkaen oma-aloitteiset veronsa kausiveroilmoituksen avulla. Kausiveroilmoituksen myöhästymismaksu lasketaan 20 prosentin vuotuisen korkokannan mukaan (HE 221/2008).

Sähköinen kausiveroilmoitus on annettava kalenterikuukauden 12. päivänä. Muun kuin sähköisen ilmoituksen on oltava perillä Verohallinnossa viimeistään kuukauden 7. päivänä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]