Verkkovierailu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Verkkovierailu eli roaming on langattoman televiestinnän termi, jota tyypillisesti käytetään mobiililaitteissa (kuten matkapuhelimissa). Se viittaa siihen, että matkapuhelinta käytetään kotiverkonsa ulkopuolella ja muodostaa yhteyden toiseen käytettävissä olevaan solukkoverkkoon.

Tekninen määritelmä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Elisan tervetuloa Ranskaan tekstiviesti. Viesti sisältää myös hintatiedot.

Teknillisesti verkkovierailu viittaa siihen, että matkapuhelinasiakas voi soittaa ja vastaanottaa puheluita, lähettää ja vastaanottaa tekstiviestejä, tehdä tiedonsiirtoa tai käyttää muita palveluita kotiverkon maantieteellisen peittoalueen ulkopuolella. Esimerkiksi jos asiakas matkustaa oman operaattorinsa verkon peittoalueen ulkopuolelle niin matkapuhelin yhdistää automaattisesti toisen operaattorin verkkoon jolla on roaming-sopimus asiakkaan käyttämän operaattorin kanssa.

Verkkovierailu yleisesti

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verkkovierailu on jaettu "SIM-pohjaiseen verkkovierailuun" ja "käyttäjätunnukseen / salasanaan perustuvaan verkkovierailuun", jolloin tekninen termi "verkkovierailu" kattaa myös verkkovierailut eri verkkostandardien verkkojen välillä, kuten WLAN tai GSM. Laitelaitteet ja toiminnallisuus, kuten sim-kortin kyvyt, antenni ja liittymä sekä virranhallinta määrittelevät käyttömahdollisuudet.

WLAN / GSM-verkkovierailun esimerkkiä käyttämällä voidaan erottaa seuraavat skenaariot (vrt. GSM-assosiaation pysyvä viiteasiakirja AA.39):

  • SIM-pohjainen (verkkovierailu): GSM-tilaaja siirtyy julkiseen WLAN-verkkoon, jota ylläpitää:
    • niiden GSM-operaattorille tai
    • toinen operaattori, jolla on roaming-sopimus GSM-operaattorinsa kanssa.
  • Käyttäjätunnus / salasanaan perustuva verkkovierailu: GSM-tilaaja siirtyy julkiseen WLAN-verkkoon, jota ylläpitää:
    • niiden GSM-operaattorille tai
    • toinen operaattori, jolla on roaming-sopimus GSM-operaattorinsa kanssa.

Vaikka nämä käyttäjä- / verkko-skenaariot keskittyvät verkkovierailuun GSM-verkko-operaattorin verkoista, selkeästi verkkovierailu voi olla kaksisuuntainen, eli julkisista WLAN-operaattoreista GSM-verkoihin. Perinteinen verkkovierailu saman standardin mukaisissa verkoissa, esim. WLAN: sta WLAN-verkkoon tai GSM-verkkoon GSM-verkkoon, on jo kuvattu edellä, ja se on myös määritelty verkon ulkonäisyydellä kotona tapahtuvan tilaajaliittymän tyypin perusteella. tilaajarekisteri.

Istunnon jatkuvuuden tapauksessa tarjotaan saumaton pääsy näihin palveluihin eri käyttöoikeustyypeissä.

Koti- ja vierailuverkot

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Kotiverkko" tarkoittaa verkkoa, johon tilaaja on rekisteröitynyt.

"Visitor network" tarkoittaa verkkoa, johon tilaaja kulkee tilapäisesti ja on "kotiverkon" rajojen ulkopuolella.

Verkkovierailusopimukset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verkkovierailukumppaneiden neuvottelemat oikeudelliset verkkovierailutoiminnan näkökohdat laskutusta varten on yleensä määritelty ns. roaming-sopimuksissa. GSM-liitto hahmottaa laajasti tällaisten verkkovierailusopimusten sisältöä vakiomuotoisesti jäsenilleen. Vierailevan tilaajan todentamisen, valtuutuksen ja laskutuksen oikeudellisista näkökohdista johtuen verkkovierailusopimukset voivat tyypillisesti sisältää vähimmäisvaatimuksia, kuten sijainninpäivitysmenettelyjä tai taloudellista turvallisuutta tai takuuprosesseja.

Verkkovierailuprosessi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verkkovierailuprosessin yksityiskohdat poikkeavat toisistaan ​​matkapuhelinverkkojen välillä, mutta yleensä prosessi muistuttaa seuraavia:

Sijainnin päivitys

Sijainnin päivitys on mekanismi, jota käytetään määrittämään MS:n sijainti lepotilassa (kytketty verkkoon, mutta ei aktiivista puhelua).

1. Kun mobiililaite kytketään päälle tai siirretään verkon kautta, tämä uusi "vierailtu" verkko näkee laitteen, huomaa, että sitä ei ole rekisteröity omaan järjestelmäänsä, ja yrittää tunnistaa sen kotiverkon. Jos verkkojen välillä ei ole verkkovierailusopimusta, palvelun ylläpito on mahdotonta, ja vieraileva verkko kieltää palvelun.

2. Vieraileva verkko ottaa yhteyttä kotiverkkoon ja pyytää palveluinformaatiota (mukaan lukien, onko matkaviestimellä sallittava liikkua) verkkovierailulaitteesta IMSI- numeron avulla.

3. Onnistunut vierailuverkko alkaa ylläpitää tilapäistä tilaajatietoa laitteelle. Samoin kotiverkko päivittää tietonsa osoittamaan, että matkapuhelin on vierailevassa verkossa niin, että sille lähetetyt tiedot voidaan ohjata oikein.

Puhelun lopettama puhelu

Se tapahtuu esimerkiksi silloin, kun puhelu tehdään verkkovierailupuhelimeen.

Signalointi:

1. Puhelin, joka kutsuu ( yleisestä puhelinverkosta ), valitsee matkaviestimen tilaajan MSISDN- numeron (puhelinnumeron).

2. MSISDN: n (kansallisen kohdekoodin ja maakoodin) sisältämien tietojen perusteella puhelu ohjataan matkaviestinverkon yhdyskäytävään MSC (GMSC). Se tehdään ISUP IAM -viestillä.

3. MS: n paikantamiseksi GMSC lähettää HLR: lle MAP SRI (Send Routing Information) -sanoman. MAP SRI -viesti sisältää MSISDN-numeron ja tämän MSISDN:n avulla HLR hankkii IMSI:n.

4. Aiempien sijainninpäivitysten vuoksi HLR tuntee jo VLR: n, joka tällä hetkellä palvelee tilaajaa. HLR lähettää VLR: lle MAP PRN (Anna Roaming Number) -sanoman verkkovierailupuhelimen MSRN : n hankkimiseksi. Kuten HLR pystyy reitittämään puhelun oikeaan MSC: hen.

5. Kun MAP PRN -viestissä oleva IMSI on, VLR määrittää väliaikaisen numeron, joka tunnetaan matkaviestimen verkkovierailunumerona (MSRN) verkkovierailupuhelimelle. Tämä MSRN-numero lähetetään takaisin HLR: lle MAP RIA (Routing Information Acknowledgement) -viestissä.

6. Nyt kun MSRN-numero on, GMSC tietää, miten puhelu voidaan ohjata verkkovierailupuhelimeen. Sitten puhelu suoritetaan käyttämällä ISUP (tai TUP) signalointia GMSC: n ja vierailun MSC: n välillä. GMSC luo ISUP IAM -viestin, jossa MSRN on kutsutun osapuolen numero (ja EI MSISDN kutsutun osapuolen numerona).

7. Kun vierailuverkon MSC vastaanottaa IAM: n, se tunnistaa MSRN: n ja tuntee IMSI: n, jolle MSRN on allokoitu. Sitten MSC palauttaa MSRN: n altaalle tulevaa käyttöä varten toisella puhelulla. Myöhemmin MSC lähettää VLR: lle MAP SI (Send Information) -sanoman pyytämään tietoja, kuten kutsutun MS: n ominaisuuksia, tilattuja palveluita jne. Jos kutsuttu MS on valtuutettu ja kykenevä ottamaan puhelun, VLR lähettää MAP CC (Complete Call) -sanoman takaisin MSC:lle.

Jotta tilaaja voi rekisteröityä vierailevaan verkkoon, vierailevan verkon ja kotiverkon välillä on oltava verkkovierailusopimus. Tämä sopimus tehdään IREG: n (International Roaming Expert Group) ja TADIGin (Transfered Account Data Interchange Group) jälkeen. Vaikka IREG-testaus on testata vakiintuneiden tietoliikenneyhteyksien moitteetonta toimintaa, TADIG-testin tarkoituksena on tarkistaa puhelujen laskutettavuus.

Tilaajan käyttämä vierailuverkossa oleva tiedosto tallennetaan tiedostoon, jota kutsutaan TAP: ksi (siirretty tilimenettely) GSM / CIBER: lle (Cellular Intercarrier Billing Exchange Record) CDMA-, AMPS-jne. Tiedostoon ja siirretään kotiverkkoon. TAP / CIBER-tiedosto sisältää tiedot tilaajan tekemistä puheluista. sijainti, soittaja, soitettu osapuoli, puhelun kesto ja kesto jne. TAP / CIBER-tiedostot luokitellaan vierailevan operaattorin veloittamien tariffien mukaan. Kotipalveluoperaattori laskuttaa nämä puhelut tilaajilleen ja voi periä paikan päällä sovellettavan korotuksen / veron. Koska viime aikoina monet lentoliikenteen harjoittajat ovat käynnistäneet verkkovierailuja varten omia vähittäismyyntihintoja koskevat suunnitelmansa ja niput, TAP-tietueita käytetään yleensä vain operaattorien välisiin tukiasemiin.

Verkkovierailumaksut veloitetaan minuuttikohtaisesti langattomien puhepalvelujen, tekstiviestien ja datapalvelun megatavun sekunnissa, ja ne määräytyvät tyypillisesti palveluntarjoajan hinnoittelusuunnitelman mukaan. Useat lentoyhtiöt sekä Yhdysvalloissa että Intiassa ovat poistaneet nämä maksut valtakunnallisissa hinnoittelusuunnitelmissaan. Kaikki tärkeimmät liikenteenharjoittajat tarjoavat nyt hinnoittelusuunnitelmia, joiden avulla kuluttajat voivat ostaa valtakunnallisia verkkovierailuvapaita minuutteja. Kuitenkin harjoittajat määrittelevät "valtakunnallisen" eri tavoin. Esimerkiksi jotkut lentoyhtiöt määrittelevät "valtakunnallisen" kuin missä tahansa Yhdysvalloissa, kun taas toiset määrittelevät sen kaikkialla operaattorin verkossa.

Isossa-Britanniassa pääverkko-operaattorit lähettävät yleensä tekstiviestejä, jotka neuvoo käyttäjiä veloittamaan kansainväliset hinnat, joten on selvää, milloin tämä tulee voimaan. Yhdistyneen kuningaskunnan datapalvelujen verkkovierailumaksut vaihtelevat puhelinsopimuksen luonteen mukaan (joko palkka, kun maksat tai kuukausittaiset sopimukset). Jotkut liikenteenharjoittajat, kuten T-Mobile ja Virgin Mobile , eivät salli, että maksat asiakkaat käyttävät kansainvälistä verkkovierailua ilman kansainvälistä "add on" - tai "pultti" -palvelua.

Operaattori, joka aikoo tarjota vierailijoille verkkovierailupalveluja, julkaisee verkkoonsa veloitettavat tariffit vähintään kuusikymmentä päivää ennen sen toteuttamista normaaleissa tilanteissa. Käynnissä olevat operaattorin hinnat voivat sisältää veroja, alennuksia jne. Ja ne perustuisivat puhelujen kestoon. Datapuhelujen lataaminen voi perustua lähetetyn ja vastaanotetun tiedonsiirtomäärään. Jotkut operaattorit veloittavat myös erillisen maksun puhelunmuodostuksesta eli puhelun perustamisesta. Tätä maksua kutsutaan liputusmaksuksi.

Verkkovierailu Euroopan maiden välillä

Euroopan unionissa verkkovierailumaksuja koskeva asetus on ollut voimassa 30.6.2007 lähtien, mikä pakottaa palveluntarjoajat alentamaan verkkovierailumaksujaan 28 jäsenen ryhmässä. Myöhemmin se sisälsi myös ETA- maat. Asetuksessa asetetaan 0,39 euron enimmäismäärä (0,49 euroa vuonna 2007, 0,46 euroa vuonna 2008, 0,43 euroa vuonna 2009) lähtevien puheluiden osalta ja 0,15 euroa (0,24 euroa vuonna 2007, 0,22 euroa vuonna 2008, 0,19 euroa vuonna 2008, 0,19 euroa vuonna 2009). / minuutti saapuvista puheluista - verot pois lukien. Jos komissio on vakuuttunut siitä, että kilpailu säilyttää edelleen hinnat tällä tasolla tai sitä alhaisemmalla tasolla, asetuksen voimassaolo päättyy vuoden 2012 puolivälissä. Vuoden 2009 puolivälistä lähtien myös tässä asetuksessa oleva SMS-tekstiviestin enimmäishinta on 0,11 euroa (ilman veroja).

Euroopan komissio äänesti 11. kesäkuuta 2013 langattomien verkkovierailumaksujen lopettamisesta. Sen odotetaan tulleen voimaan 1. heinäkuuta 2014.

Jos kaikki menee suunnitelman mukaisesti, 15. joulukuuta 2015 alkaen Euroopan unionissa ei ole verkkovierailumaksuja. Vaikka Euroopan komissio (EY) uskoo, että verkkovierailumaksujen lopettaminen edistää yrittäjyyttä ja kauppaa, matkaviestintäoperaattorit epäilevät muutoksia.

15. kesäkuuta 2017 tuli voimaan Euroopan parlamentin ja komission aiemmin samana vuonna allekirjoittama "Roam like at Home", joka kumosi kaikki verkkovierailumaksut EU: ssa, Islannissa, Liechtensteinissa ja Norjassa.

Verkkovierailu muiden maiden välillä

Maat, jotka eivät jaa ylikansallista toimivaltaa, ovat myös alkaneet tutkia kansainvälisten verkkovierailupalvelujen tarjoamista. Huhtikuussa 2011 Singapore ja Malesia ilmoittivat, että he olivat sopineet operaattoreiden kanssa kahden maan välisen verkkovierailun äänen ja tekstiviestien hinnan alentamisesta. Elokuussa 2012 Australia ja Uusi-Seelanti julkaisivat mietintöluonnoksen, jossa ehdotetaan verkkovierailupalvelujen koordinointia. Tämän jälkeen tehtiin helmikuussa 2013 loppuraportti, jossa suositeltiin, että nämä kaksi maata varustavat televiestinnän sääntelyviranomaisiaan laajentamaan sääntelykeinoja, kun ne tutkivat kansainvälistä verkkovierailua. Australian ja Uuden-Seelannin pääministerit ilmoittivat myöhemmin ottavansa käyttöön lainsäädäntöä loppuraportin suositusten toteuttamiseksi.

Muut verkkovierailutyypit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alueellinen tai sisäinen verkkovierailu

Tämä tyyppi viittaa kykyyn siirtyä alueelta toiseen alueelle matkaviestinoperaattorin kansallisen kattavuuden sisällä ("sisäinen verkkovierailu"). Aluksi operaattorit ovat saattaneet tarjota kaupallisia tarjouksia vain alueelle (joskus kaupunkiin). GSM:n menestyksen ja kustannusten alenemisen vuoksi alueellisia verkkovierailuja tarjotaan harvoin asiakkaille lukuun ottamatta maita, joilla on laaja maantieteellinen alue, kuten Yhdysvallat, Venäjä, Intia jne., Joissa on useita alueellisia toimijoita.

Venäjällä jopa maanlaajuiset operaattorit perivät eri tariffeja riippuen siitä, ovatko käyttäjät kotialueensa sisällä tai ulkopuolella. Useat lainsäädännölliset yritykset "sisäisen verkkovierailun" poistamiseksi epäonnistuivat operaattoreiden vastustuksen vuoksi. Krimin liittymisen jälkeen vuonna 2014 venäläiset toimijat kohtaavat merkittävää kritiikkiä, koska ne eivät tarjoa palvelujaan Krimissä suoraan, vaikka se on virallisesti tunnustettu säännölliseksi liittovaltioksi Venäjällä.

Kansallinen verkkovierailu

Tämä tyyppi viittaa kykyyn siirtyä yhdestä matkapuhelinoperaattorista toiseen samassa maassa. Esimerkiksi T-Mobile USA: n tilaajalla, jolla on lupa vaeltaa AT&T Mobilityn palvelulla, olisi kansalliset verkkovierailuoikeudet. Kaupallisten ja lisenssisyiden vuoksi tällainen verkkovierailu ei ole sallittua, ellei se ole erityisen erityisolosuhteissa ja sääntelyvalvonnassa. Tämä on usein tapahtunut, kun uudelle yritykselle on myönnetty matkapuhelinlisenssi, jotta se voisi luoda kilpailukykyisempiä markkinoita tarjoamalla uudelle tulokkaalle mahdollisuuden tarjota vakiintuneiden operaattoreiden kattavuutta (vaaditaan nykyisiä operaattoreita sallimaan verkkovierailu, kun uusi tulokas on aikaa rakentaa oma verkko).

Intian kaltaisessa maassa, jossa alueellisten toimijoiden määrä on korkea ja maa on jaettu televiestintäpiireihin , tällainen verkkovierailu on yleistä. Pebble-verkoston käynnistämisen jälkeen Yhdistyneessä kuningaskunnassa 15. heinäkuuta 2015 kansalliset verkkovierailut ovat olleet mahdollisia Ison-Britannian suurimmissa verkoissa ilman lisäkustannuksia Pebble Network SIM-kortilla.

Kansainvälinen verkkovierailu

Tällainen verkkovierailu tarkoittaa kykyä siirtyä ulkomaisen palveluntarjoajan verkkoon. Näin ollen se on erityisen kiinnostava kansainvälisille matkailijoille ja liikematkustajille. Yleisesti ottaen kansainvälinen verkkovierailu on helpoin käyttäen GSM-standardia, sillä sitä käyttää yli 80% maailman matkaviestinoperaattoreista. Kuitenkin jopa silloin saattaa olla ongelmia, koska maat ovat myöntäneet GSM-viestinnälle erilaisia ​​taajuusalueita (maita on kaksi: useimmat GSM-maat käyttävät 900/1800 MHz: tä, mutta Yhdysvallat ja muutkin Amerikan maat ovat myöntäneet 850/1900 MHz): jotta puhelin toimisi maassa, jossa taajuus jakautuu eri tavalla, sen on tuettava yhtä tai molempia maan taajuuksia, ja näin ollen se on tri- tai nelikaistainen . Jos kansainvälinen verkkovierailu antaa matkustajalle mahdollisuuden pysyä yhteydessä matkan aikana, se voi myös aiheuttaa merkittäviä kustannuksia käyttäjille. Itse asiassa matkaviestinverkkojen käyttö alkuperäisen maansa ulkopuolella voi johtaa merkittävään laskutukseen sen alkuperäisen matkaviestinnän operaattorin toimesta.

Standardien välinen verkkovierailu

Tämä tyyppi viittaa kahden standardin väliseen verkkovierailuun. Tätä termiä käytetään nyt laajasti matkaviestinnässä, jossa erityisesti CDMA- asiakkaat haluavat käyttää puhelinta alueilla, joilla ei ole CDMA-verkkoa tai jossa ei ole roaming-sopimusta tukemaan verkkovierailua käytetyllä standardilla. Euroopassa on tuskin CDMA-verkkoja. Useimmat CDMA-asiakkaat ovat peräisin Amerikasta tai Kaukoidästä. Jotta he voivat vaeltaa Euroopassa, ratkaisu on standardien mukainen verkkovierailu. Eurooppaan saapuvat CDMA-asiakkaat voivat rekisteröityä käytettävissä oleviin GSM- verkoihin.

Koska matkaviestintäteknologiat ovat kehittyneet itsenäisesti eri mantereilla, on olemassa suuri haaste saumattoman verkkovierailun saavuttamiseksi näissä teknologioissa. Tyypillisesti nämä tekniikat toteutettiin eri teollisuuden elinten määrittelemien teknisten standardien ja siten nimen mukaan. Useat standardit, jotka tekevät alan elinten yhteistoiminnasta, määrittelevät ja saavuttavat teknologioiden yhteentoimivuuden keinona saavuttaa standardien välinen verkkovierailu. Tämä on tällä hetkellä jatkuvaa työtä.

Mobiilin allekirjoituksen verkkovierailun

Mobiililähetys Verkkovierailu mahdollistaa tukiaseman saada mobiilitunnuksen mistä tahansa loppukäyttäjältä, vaikka AP ja loppukäyttäjä eivät ole tehneet kaupallista suhdetta saman MSSP: n kanssa . Muuten AP: n olisi luotava kaupallisia ehtoja mahdollisimman monen MSSP: n kanssa, ja tämä saattaa olla kustannusvelvoite. Tämä tarkoittaa sitä, että Sovelluspalvelun tarjoajan antaman Mobile Signature -liiketoiminnan pitäisi pystyä saavuttamaan sopiva MSSP, ja sen pitäisi olla AP: lle avointa.

Inter MSC Roaming

Verkkoelementit, jotka kuuluvat samalle operaattorille mutta sijaitsevat eri alueilla (tyypillinen tilanne, jossa paikallisten lisenssien jakaminen on yleinen käytäntö), riippuu kytkimestä ja sen sijainnista. Näin ollen tarvitaan ohjelmistomuutoksia ja suurempaa prosessointikykyä, mutta lisäksi tämä tilanne voisi ottaa käyttöön melko uuden verkkovierailukonseptin MSC: n perusteella operaattorikohtaisesti. Mutta tämä on itse asiassa taakka, joten sitä vältetään.

Pysyvä verkkovierailu

Tämä tyyppi tarkoittaa asiakkaita, jotka ostavat palvelua matkapuhelinoperaattorilla, joka aikoo pysyvästi verkkovierailua tai olla verkon ulkopuolella. Tämä tulee mahdolliseksi "vapaan verkkovierailun" palvelusuunnitelman lisääntyvän suosion ja saatavuuden vuoksi, kun verkon käytön ja poistamisen välillä ei ole kustannuseroa. Palvelujen saaminen matkapuhelimen operaattorilta, joka ei ole paikallinen käyttäjälle, voi sisältää halvempia hintoja tai ominaisuuksia ja puhelimia, joita ei ole saatavilla paikallisessa matkapuhelinoperaattorissa, tai päästä tiettyyn matkapuhelinoperaattorin verkkoon saadakseen maksutta puhelut muille kyseisen matkapuhelinoperaattorin asiakkaille maksuttoman mobiilin mobiilipalveluun.

Useimmat matkapuhelinoperaattorit vaativat, että asiakkaan asuin- tai laskutusosoite on peittoalueensa sisällä tai harvemmin hallituksen antamassa matkapuhelinoperaattorin antamassa radiotaajuuslisenssissä , tämä määräytyy yleensä tietokoneen arvion perusteella, koska kattavuutta ei voida taata . Jos potentiaalisen asiakkaan osoite ei ole kyseisen matkapuhelinoperaattorin vaatimusten mukainen, heiltä evätään palvelu. Jotta asiakkaat voivat vierailla pysyvästi, asiakkaat voivat käyttää väärää osoitetta ja verkkolaskua tai sukulaisen tai ystävän osoitetta, joka on vaaditulla alueella, ja kolmannen osapuolen laskutusvaihtoehto.

Useimmat matkapuhelinoperaattorit estävät tai kieltävät pysyvän verkkovierailun, koska niiden on maksettava minuuttihinnat verkko-operaattorille, jonka asiakas on verkkovierailu. Tämä johtuu siitä, että he eivät voi siirtää näitä ylimääräisiä kustannuksia asiakkaille ("ilmainen verkkovierailu").

Tromboni-verkkovierailu

Verkkovierailupuhelut paikallisella tariffialueella, kun vähintään yksi puhelimista kuuluu kyseisen alueen ulkopuolelle. Yleensä toteutetaan tromboni reititys tunnetaan myös nimellä tromboning.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Roaming