Venäjän kansalliskirjasto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kansalliskirjaston vanha rakennus Nevski Prospektilla.

Venäjän kansalliskirjasto (ven. Российская национальная библиотека, Rossijskaja natsionalnaja biblioteka) sijaitsee Pietarissa. Se on Venäjän vanhin yleinen kirjasto. Sitä ei pidä sekoittaa Moskovassa sijaitsevaan Venäjän valtionkirjastoon.

Kansalliskirjaston perusti Katariina Suuri vuonna 1795 Keisarilliseksi lainauskirjastoksi.[1] Sen kokoelmien rungon muodostavat puolalais-liettualaisen Zaluskin kirjaston 250 000 kirjaa sekä Voltairen ja Denis Diderotin kokoelmat, jotka keisarinna oli ostanut heidän perikunniltaan. Kirjakokoelma karttui nopeasti, koska jokaisesta keisarillisella Venäjällä julkaistusta kirjasta piti lahjoittaa sinne yksi vapaakappale. Vuonna 1914 kirjastossa oli kolme miljoonaa kirjaa, 1970-luvulla siellä laskettiin olevan 17 miljoonaa kirjaa.

Kirjaston päärakennus Nevski prospektilla on uusklassista tyyliä. Neuvostoaikoina sen nimi oli Saltykov-Štšedrinin kirjasto kirjailija Mihail Saltykovin mukaan. Uudempi lisärakennus rakennettiin 1980- ja 1990-luvuilla Moskovski prospektille.

Nykyisin Venäjän kansalliskirjasto on yksi maailman suurimmista. Siellä on 33 miljoonaa teosta, vuosittain siellä on 1,5 miljoonaa kävijää, ja lainauksia tehdään 14 miljoonaa.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. History NLR. Arkistoitu 4.11.2014. Viitattu 13.7.2013. (englanniksi)
  2. The Biggest and the Most Famous Libraries in the World Travel at us. Arkistoitu 27.6.2013. Viitattu 13.7.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Venäjän kansalliskirjasto.