Vasja Kurolesovin seikkailut

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vasja Kurolesovin seikkailut (ven. Приключения Васи Куролесова) on Sojuzmultfilmin tuottama neuvostoliittolainen animaatioelokuva, joka julkaistiin vuonna 1981. Animaation on ohjannut Vladimir Popov. Elokuvan kesto on 27 minuuttia.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Pienessä kylässä asuva yksinkertainen maalaispoika Vasja Kurolesov lähtee äitinsä pyynnöstä Karmanovin kaupunkiin ostamaan porsaita. Karmanovin torilla Vasja tapaa porsaita myyvän rikollisen ja huijarin Kurotškinin. Vasja ostaa häneltä hyväuskoisena porsaat säkissä tietämättä, mitä säkki sisältää. Kotiin palatessaan ja avatessaan säkin hän huomaa, että säkissä on koira.

Vasja päättää kostaa Kurotškinille. Hän löytää koiran korvasta mehiläisen ja haistelee hunajalle tuoksuvaa säkkiä. Hän menee takaisin Karmanoviin. Kurotškin aavistaa kuitenkin Vasjan aikeet ja tekee Vasjasta väärän ilmiannon miliisille. Laitoksella sijaismiliisi Staršina yrittää selvittää tilannetta tietämättä, että Vasjasta väärän ilmiannon tehnyt Kurotškin on etsintäkuulutettu rikollinen. Vasja vietää yhden yön miliisivankilassa ja tutustuu siellä rikolliseen Batoniin.

Seuraavana päivänä miliisikapteeni Poldaren saapuu selvittämään tilannetta. Staršina kertoo Kurotškinin tuntomerkit ja Poldaren tajuaa, että juuri tämä Kurotškin on etsintäkuulutettu rikollinen, koska Staršinan kertovan Kurotškinin tuntomerkit täsmäävät, Kurotškin henkilöllisyyspassi on väärennetty ja Vasja on syytön, eivätkä Vasjan tuntomerkit täsmänneet etsintäkuulutettuun rikolliseen, josta Kurotškin teki väärän ilmiannon. Kurotškin miehineen on ryöstänyt ison rahasumman. Vasja ja Poldaren yrittävät säkistä löydetyn koiran avulla löytää Kurotškinin.

Vasja ja Poldaren löytävät erään taloon mehiläispesineen, koska koiran säkki oli tuoksunut hunajalle. Kurotškin kurkkii ikkunasta ja huomaa, että Vasja ja Poldaren ovat tulossa. He yrittävät kommunikoida ovella Kurotškinin kanssa, koska hän ei avaa ovea. Kurotškin ampuu oveen luotireijät ja pääsee karkuun. Vasja ja Poldaren löytävät talosta ainoan johtolangan - jodipurkin, mikä on ostettu Tarasofkan kaupungin apteekista. Talossa asuu kuitenkin lasikauppias Raspel, joka on miliisin vanha tuttu. Raspel tulee kotiin ja keskustelee heidän kanssaan. Poldaren aavistaa, että Raspel olisi tehnyt yhteistyötä Kurotškinin kanssa ryöstössä. Yöllä miliisit ja Vasja vartioivat Raspelin taloa toivoen, että Kurotškin palaisi takaisin. Kurotškin on Raspelin kaveri ja vuokralainen, mutta Raspel valehtelee, että ovea ampunut vuokralainen oli Vasja.

Vasja ajaa junalla kotiin ja tapaa matkalla vankilakaverinsa Batonin, joka tarjoaa hänelle kaupparyöstökeikkoja. Aluksi Vasja kieltäytyy, mutta kun Baton jää Tarasofkan juna-asemalla pois, Vasja suostuu ja lähtee perään, koska jodipurkki oli ostettu Tarasofkan apteekista ja se oli ainut johtolanka Kurotškinin löytämiseksi.

Baton johdattaa Vasjan erään varastoon, missä Kurotškin, Baton ja Raspel säilyttävät ryöstettyä tavaraa. Vasjan ja Batonin saapuessa Raspel on paikalla ja sanoo Batonille järkyttyessään, että Vasja oli Poldarenin miliisiapulainen. Vasja tajuaa, että Baton, Raspel ja Kurotškin tekivät yhteistyötä. Vasja alkaa riehua varastolla, mutta tilanne päättyy kuitenkin siihen, että Raspel uhkaa veitsellä Vasjaa. Myös Kurotškin saapuu paikalle. Sittemmin miliisit piirittävät varaston. Raspel ja Baton saadaan kiinni, mutta Kurotškin pääsee taas karkuun. Lopulta Vasja koirineen saa hänet kiinni juna-asemalla ja Kurotškin miehineen joutuvat vankilaan.

Miliisilaitoksella Poldaren, Staršina ja Vasja kuulustelevat Kurotškinia ja yrittävät selvittää, missä on Kurotškinin ja kumppaneiden ryöstetyn rahan olinpaikka. Vasja haistelee yksittäistä seteliä ja huomattuaan sen tuoksuvan hunajalta tajuaa, että rahakätkö on mehiläispesässä.

Poldaren ja Staršina saattavat Vasjan kotiin ja kiittävät häntä hyvin onnistuneesta operaatiosta. He tarjoavat Vasjalle töitä miliisinä sekä lahjoittavat tälle taskukellon. Vasja lupaa miettiä työtarjousta ja lähtee kotiin äitinsä luo.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.