Varosha

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Varosha on aavekaupunki Pohjois-Kyproksella. Ennen Kyproksen kriisiä se oli turisteille suunnattu alue Famagustassa. Kolmen viime vuosikymmenen aikana se on vähitellen muuttunut aavekaupungiksi.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Murenevia hotelleja Varoshassa.

Famagusta oli suosituimpia matkailukohteita Kyproksella 1970-luvulla. Suosion kasvun myötä kaupunkiin rakennettiin monia uusia kerrostaloja ja hotelleja.

Turkin armeijan saatua sodassa alueen valtaansa se aitasi kaupungin, eikä ole tämän jälkeen päästänyt alueelle ketään muita kuin Turkin armeijan omaa väkeä ja YK:n henkilöstöä. Alueen rakennukset tuhoutuvat hiljalleen, koska niitä ei ole remontoitu yli 30 vuoteen.

Turkki ja Kreikka ovat aloittaneet neuvottelut Varoshan uudelleenrakentamiseksi.[1]

Vuonna 1974 tehtiin Makarios III:ta vastaan tehtiin Kreikan sotilasjuntan tukema vallankaappaus. Kyproksenkreikkalainen ortodoksi-arkkipiispa oli toiminut saarivaltion presidenttinä vuoden 1960 itsenäistymisestä lähtien. Makarioksen hallintotapa ei kuitenkaan aikaansaanut sopua turkkilais- ja kreikkalaistaustaisten asukkaiden välille. Kyproksenkreikkalaisille lähtö kaupungista tuli 15. elokuuta 1974.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. PÄÄSY KIELLETTY, s. 156. Kustannusosakeyhtiö Tammi, 2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Eurooppaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.