Vanuatun maantiede

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vanuatun maantiede kertoo Melanesiaan kuuluvan Vanuatun maantieteestä. Vanuatuun kuuluu kaikkiaan 82 saarta, joista 12 on pääsaaria ja 70 pienempiä saaria. Koska Vanuatu sijaitsee Australian mannerlaatan reunalla, alueella tapahtuu silloin tällöin vulkaanista toimintaa, jonka seurauksena joidenkin saarten keskelle on muodostunut jyrkiä kallioita. Joillakin saarilla on 800–1 000 metriä korkeita vuoria. Korkein vuori on Santon Espiritu, joka on 1 879 metriä korkea.lähde?

Vanuatun ilmasto on yleensä kostea, ja sateita on tavallisesti ympäri vuoden. Kuivat kaudet ovat harvinaisia. Vanuatu sijaitsee eteläisellä pallonpuoliskolla, ja talvi kestää huhtikuusta lokakuuhun. Lämpötila on talvellakin keskimäärin 23 °C. Kesäisin ilmasto on kuuma ja kostea. Sateisimmilla alueilla vuotuinen sademäärä on 4 000 mm.lähde?

Vanuatussa on monia alueita, joissa ihmisten on vaikea kulkea, ja siksi metsät ovat monin paikoin säilyneet luonnontilaisina. Metsissä esiintyy banianpuita ja santelipuita.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Detlef Wienecke-Janz: Maailmalla, Afrikka ja Oseania, s. 264. Suomentanut Elina Eichhorn ym.. Weilin+Göös, 2009. ISBN 978-951-0-33477-5.