Vanhanmaailmankillit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vanhanmaailmankillit
Viherkäpykilli (Pachypanchax omalonotus)
Viherkäpykilli (Pachypanchax omalonotus)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Hammaskarppikalat Cyprinodontiformes
Alalahko: Aplocheiloidei
Heimo: Aplocheilidae ja Nothobranchiidae
Katso myös

  Vanhanmaailmankillit Wikispeciesissä
  Vanhanmaailmankillit Commonsissa

Vanhanmaailmankillit on hammaskarppikalojen ryhmä, joka sisältää monia akvaariokaloina pidettäviä lajeja. Nimensä mukaisesti vanhanmaailmankillien esiintymisalue on Aasiassa ja Afrikassa. Ryhmä käsittää nykyluokituksen mukaan kaksi heimoa, Aplocheilidae, joka esiintyy Kaakkois- ja Etelä-Aasiassa sekä Madagaskarilla, ja Nothobranchiidae, joka elää Afrikan mantereen sisävesissä.[1][2] Aiemmin kaikkia vanhanmaailmankillejä pidettiin yhtenä heimona tai alaheimona (Aplocheilinae)[3][4], mutta nykyään Aplocheilidae, Nothobranchidae ja Rivulidae (uudenmaailmankillit) ovat samantasoisia yksiköitä, eikä termi vanhanmaailmankillit vastaa yhtä taksonomista ryhmää.

Jotkut viuhkapyrstölajit (Nothobranchius) elävät Itä-Afrikassa hyvin pienellä alueella lammikoissa, jotka kuivuvat kuivan kauden aikana lähes kokonaan. Heimoon kuuluu kaksitoista sukua. Lajeja on noin sata, joista monet ovat kohtalaisen suosittuja akvaariokaloja, koska ne ovat värikkäitä, pienikokoisia ja kestäviä.

Afrikkalaiset viiripyrstöt taas on aiemmin luokiteltu yhteen sukuun Aphyosemion, mutta nyttemmin siitä on erotettu omiksi suvuikseen Fundulopanchax , Chromaphyosemion, Diapteron, Scriptapyhsosemion, Callopanchax ja Archiaphyosemion.

Heimot, suvut ja lajiesimerkkejä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. Joseph S. Nelson (2006) Fishes of the World, 4th edition. Wiley. ISBN 0-471-25031-7
  2. Order Summary for Cyprinodontiformes (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 11.6.2008. (englanniksi)
  3. Markku Varjo, Lauri Koli ja Harri Dahlström: Maailman kalojen nimet, s. 56–57. (suom.nimien lähde) Vanamo, 2004. ISBN 951-9108-13-0
  4. ITIS

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]