Valmismatka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Valmismatkaesite vuodelta 1960.

Valmismatkan määritelmä on esitetty Suomen valmismatkalaissa sekä Yleisissä valmismatkaehdoissa.

Valmismatkalain ( 28.11.1994/1079) mukaan matkan tulee kestää vähintään vuorokauden ja siihen tulee kuulua majoitus, jotta matkasta voidaan puhua valmismatkana. Valmismatkaehtoja kuitenkin sovelletaan vasta yli kaksi vuorokautta kestäviin valmismatkoihin. Lisäksi on määritetty, että valmismatkan hinnan tulee olla yhdistelmä, joka koostuu kuljetuksen ja majoituksen yhdistetystä hinnasta. Valmismatkaan voi sisältyä myös muita palveluita, joiden järjestämisestä on sovittu etukäteen. Palveluiksi lasketaan voidaan laskea esimerkiksi ruokailuun, ajanviettoon tai muihin vastaaviin luettavia palveluita.

Mikäli matkustaja suunnittelee itse matkansa: varaa majoituksen, kuljetukset sekä muut tarvittavat järjestelyt eri tahoilta, ei matkaan voi soveltaa valmismatkalakia. Valmismatkoja myyvät Suomessa matkanjärjestäjät sekä matkanvälittäjät. Näiden välillä on merkittävä ero:

  • Matkanvälittäjä välittää matkanjärjestäjän puolelta sopimuksen valmismatkasta (sopimuksella tarkoitetaan matkan tarjoamista ja sen ostamista sovitulla hinnalla).
  • Matkanjärjestäjä tekee matkan toteutumisesta mahdollista: matkanjärjestäjä suunnittelee ja toteuttaa käytännön järjestelyt joko itsenäisesti tai esimerkiksi alihankkijan avulla.

Valmismatkasopimuksen syntyessä on sekä matkanjärjestäjällä että matkustajalla tiettyjä velvollisuuksia. Matkanjärjestäjän tulee esimerkiksi ilmoittaa kuljetusaikataulu sekä kuljetusyhteyksien tiedot matkustajalle. Matkanjärjestäjän tulee huomauttaa matkustajalle, että on matkustajan vastuulla tarkastaa vielä paluukuljetusta koskevat tiedot matkakohteessa. Matkustajan taas tulee ilmoittaa matkanjärjestäjälle asianmukainen puhelinnumero, josta matkanjärjestäjä voi matkustajan tavoittaa matkan aikana.

Valmismatkassa on määritetty myös muita velvollisuuksia, jotka ilmenevät esimerkiksi Yleisissä valmismatkaehdoissa. Mikäli valmismatkassa huomataan matkan aikana virhe, tulee matkustajan ilmoittaa siitä välittömästi / kohtuullisessa ajassa matkanjärjestäjälle. Käytännössä matkustajan tulee ilmoittaa matkanjärjestäjälle matkan aikana huomaamastaan virheestä tai puutteesta heti, kun sellainen on huomattu. Matkustajalla ei ole oikeutta vedota virheeseen, mikäli siitä ei ole tehty ilmoitusta matkan aikana. Virheeksi ei kuitenkaan lueta pieniä puutteita tai muutoksia, joihin matkustaja on voinut kohtuudella varautua. Matkustajan tehdessä virheilmoituksen matkanjärjestäjälle, tulee virhe korjata mitä pikimmiten.

Suomalaisten matkanjärjestäjien toimintaa valvoo kuluttajavirasto. Kuluttajavirasto esimerkiksi ylläpitää matkatoimistorekisteriä, jonka avulla matkustaja voi tarkastaa matkatoimiston luotettavuuden.

Valmismatkan ostaessaan matkustajan tulee hyväksyä valmismatkaehdot. Se on erittäin tärkeää, jotta matkustaja tietää, mitä ehtoja hänen ostokseensa liittyy. Valmismatkaehdot laativat yhdessä kuluttajariita-asiamies ja Suomen matkatoimistoalan liitto ry (SMAL). Valmismatkaehtojen lisäksi matkanjärjestäjällä on oikeus tehdä lisäehtoja, joiden avulla yleisiä valmismatkaehtoja voidaan esimerkiksi tarkentaa. Lisäehdot eivät voi olla ristiriidassa yleisten valmismatkaehtojen kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]