Valkoinen länsiylämaanterrieri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Valkoinen länsiylämaanterrieri
Avaintiedot
Alkuperämaa  Skotlanti
Määrä Suomessa rekisteröity 10 873[1]
Rodun syntyaika noin 150 vuotta sitten
Alkuperäinen käyttö metsästyskoira
Nykyinen käyttö seura- ja näyttelykoira
Elinikä 13–15 vuotta[2]
Muita nimityksiä westie, westi, länsi
FCI-luokitus Ryhmä 3 Jaos 2 #85
Ulkonäkö
Paino 7–10 kg
Säkäkorkeus noin 28–30 cm
Väritys valkoinen

Valkoinen länsiylämaanterrieri eli westie on terriereihin kuuluva koirarotu. Se on kotoisin Skotlannista, Britanniasta.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Westie on pieni, ryhdikäs ja matalaraajainen. Sen säkäkorkeus on noin 28–30 senttimetriä ja se painaa noin 7–10 kilogrammaa.

Westiellä on kaksinkertainen karvapeite. Peitinkarva on valkoista, karkeaa ja noin viisi senttimetriä pitkää, ei yleensä kiharaa. Pohjavilla on karheaa, lyhyttä ja ihonmyötäistä. Avoin turkki on rotumääritelmän mukaan vakava virhe.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Westie on pirteä, uskollinen, yhteistyöhaluinen ja pienikokoinen seurakoira. Ne eivät ole aggressiivisia ja pitävät lapsista.

Westie on energinen ja tarvitsee paljon liikuntaa. Ne eivät sovellu pelkiksi sylikoiriksi. Tekemisen puute saattaa ilmetä käytöshäiriöinä, kuten tuhoamisena. Esimerkiksi agility tai tottelevaisuuskokeet ovat hyviä viihdykkeitä. Joillakin westieillä voi olla vielä metsästystaitoja jäljellä, mutta niitä ei enää käytetä metsästykseen.

Terveys ja turkinhoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Westien on ajateltu olevan suhteellisen terve rotu. Helsingin Sanomien eläinlääkäreille teettämän kyselyn mukaan länsiylämaanterrierit kuuluvat kuitenkin sairaimpien koirarotujen joukkoon.[3] Perinnöllisiä sairauksia kuten iho-ongelmia on havaittu, ja allergiat ovat rodulla hyvin yleisiä.

Turkki tulee trimmata nyppimällä 4–6 kertaa vuodessa ja harjata säännöllisesti. Oikeanlainen trimmaaminen on myös koiran terveydenhoitoa, sillä se edesauttaa ihon terveyttä. Oikein hoidetusta turkista ei lähde ollenkaan karvaa. Westien karkeaan turkkiin ei tartu likaa yhtä helposti kuin pehmeään turkkiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. KoiraNet jalostustietojärjestelmä (Suomen Kennelliitto, luettu 27.8.2017)
  2. West Highland White Terrier. American Kennel Club. Haettu 16.8.2021.
  3. Harkas, Marke: Huippueläinlääkärit: Nämä koirarodut ovat kärsineet jalostuksesta eniten Helsingin Sanomat. 26.10.2014. Viitattu 28.4.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]