Valkoinen länsiylämaanterrieri

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Valkoinen länsiylämaanterrieri

Wts2008.jpg

Avaintiedot
Alkuperämaa Skotlannin lippu Skotlanti
Määrä Suomessa rekisteröity noin 6600[1]
Rodun syntyaika noin 150 vuotta sitten
Alkuperäinen käyttö metsästyskoira
Nykyinen käyttö seura- ja näyttelykoira
Elinikä 14–19 vuotta
Muita nimityksiä westie, westi, länsi
FCI-luokitus Ryhmä 3 Jaos 2 #85
Ulkonäkö
Paino 7–10 kg
Säkäkorkeus noin 28–30 cm
Väritys valkoinen

Valkoinen länsiylämaanterrieri eli westie on terriereihin kuuluva koirarotu. Veikeä ja lelukarhumaiseksi kuvattu olemus kätkee alleen sisukkaan ja lujan luonteen.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Westiellä on perin veikeä ulkonäkö. Se on pieni, ryhdikäs ja matalaraajainen, ja sen katse on läpitunkeva. Sen karvapeite on kaksinkertaista. Peitinkarva on valkoista, karkeaa ja noin 5 cm pitkää; ei koskaan kiharaa. Pohjavilla on pehmeää, lyhyttä ja ihonmyötäistä. Avoin turkki on rotumääritelmän mukaan vakava virhe. Turkki tulee trimmata nyppimällä 4–6 kertaa vuodessa ja harjata säännöllisesti. Oikeanlainen trimmaaminen on myös koiran terveydenhoitoa, sillä se edesauttaa ihon terveyttä. Westien säkäkorkeus on noin 28–30 cm ja painoa kertyy noin 7–10 kg.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Westie on pirteä, uskollinen, yhteistyönhaluinen ja pienikokoinen seurakoira. Ne rakastavat lapsia niiden toiminnan vuoksi. Westiet eivät ole aggressiivisia. Jollei westielle näytetä, mikä sen paikka on laumassa, westie voi ottaa johtajan paikan yhtä helposti kuin isompikin koira - pienuus ei saa hämätä koiran kouluttamisen johdonmukaisuudessa. Westie on todella energinen ja tarvitsee siksi paljon liikuntaa mutta tyytyy myös vähempään. Westiet eivät sovellu pelkiksi sylikoiriksi liikunnan tarpeen takia. Tekemisen puute saattaa ilmetä käytöshäiriöinä, kuten tuhoamisena. Esimerkiksi agility tai tottelevaisuuskokeet ovat erinomaisia viihdykkeen tarjoajia. Joillakin westieillä voi olla vielä metsästystaitoja jäljellä, mutta niitä ei enää käytetä metsästykseen. Hellyydenkipeä ja lempeä Westie on kotoisin Skotlannista, Britanniasta.

Terveys ja turkinhoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Westie on suhteellisen terve rotu. Helsingin Sanomien mukaan länsiylämaanterrierit kuuluvat sairaimpien koirarotujen joukkoon[2]. Perinnöllisiä sairauksia on havaittu vain yksittäisillä tapauksilla, joilla on silloin esiintynyt mm. iho-ongelmia.Valitettavasti allergiat ovat rodussa hyvin yleisiä. Sen turkki trimmataan melkein joka toinen kuukausi. On harjattava säännöllisesti. Oikein hoidetusta turkista ei lähde ollenkaan karvaa. Westien karkeaan turkkiin ei tartu likaa yhtä helposti, kuin pehmeään turkkiin. Turkki nypitään, ei leikata.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Valkoinen länsiylämaanterrieri.