Valentin Vološinov

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Valentin Nikolajevitš Vološinov.

Valentin Nikolajevitš Vološinov (ven. Валенти́н Никола́евич Воло́шинов, 30. kesäkuuta (J: 18. kesäkuuta) 1895 Pietari13. kesäkuuta 1936 Leningrad) oli venäläinen kielitieteilijä. Hänen teoriansa ovat vaikuttaneet erityisesti kirjallisuudentutkimukseen, kielitieteeseen, marxilaisen ideologian teoriaan ja semiotiikkaan. Hän kuului Mihail Bahtinin ympärille ryhmittyneeseen kirjallisuustieteilijäin joukkoon.

Vološinoville kieli oli ideologian väline, jota ei voi erottaa yhteisöllisestä ja historiallisesta kontekstista. Hän kritisoi Ferdinand de Saussuren aloittamaa kielitieteen perinnettä, jossa kieltä tarkasteltiin ensisijaisesti muusta maailmasta irrallisena kielijärjestelmänä. Vološinov ymmärsi kielen pikemminkin toimintana, käytännöllisenä tietoisuutena ja konkreettisena maailmassa olemisena.

Vološinovin tunnetuimmat teokset ovat Freidizm (1928) ja Marksizm i filosofija jazyka (1929).

Vološinov kuoli 40-vuotiaana tuberkuloosiin.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Vološinov, Valentin: Kielen dialogisuus: Marxismi ja kielifilosofia. (Alkuteos Марксизм и философия языка, 1929.) Suomennos, esipuhe ja selitykset Tapani Laine. Tampere: Vastapaino, 1990. ISBN 951-9066-35-7.