Valenssisidosteoria

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Valenssisidosteoria (VB-teoria) on malli, joka selittää elektronien toimintaa molekyyleissä rajoittamalla niiden sidosvuorovaikutukset diskreetteihin, toisistaan erillisiin ydinten välisiin sidoksiin. Tällöin jokainen sidos on muodostunut kahdesta elektronista kahden ytimen välille, ja sidoksia sanotaan lokalisoituneiksi. VB-teorian avulla jokaiselle sidokselle määritetään oma aaltofunktionsa, ja molekyylin aaltofunktio määritetään yhdistämällä yksittäisten sidosten aaltofunktiot.[1]

Toinen yleinen malli elektronien toiminnan selittämiseksi on molekyyliorbitaaliteoria eli MO-teoria. MO-teorian lähtökohta on muodostaa aaltofunktio koko molekyylille, jolloin elektronit voivat delokalisoitua koko molekyylin alueelle toisin kuin VB-teoriassa, jossa elektronit lokalisoituvat sidoksiin. VB-teoria on matemaattisesti yksinkertaisempi ja helpommin ymmärrettävissä perinteisten Lewis-rakenteiden pohjalta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Housecroft, Catherine E. et al.Chemistry, 3rd edition. Pearson Education Limited, 2006. ISBN 0-13-127567-4. (englanniksi)