Vaihteistoöljy

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vaihteistoöljyn laittamista skootteriin.

Vaihteistoöljy tai vaihdeöljy on voiteluöljyä, jota käytetään vaihteistossa. Vaihteistoöljyä käytetään voitelemaan mm. ajoneuvojen vaihdelaatikkoja, alennusvaihteistoja ja tasauspyörästöjä.

Vaihteistoöljyn pitää kestää suuria pintapaineita, nopeuksia, iskumaisia kuormituksia ja korkeita lämpötiloja. Vaihteistoöljyn viskositeetti ja laatu (esim. synteettinen, mineraaliöljy) vaihtelee vaihteistosta riippuen ja on erilainen esim. auton automaattivaihteistossa kuin manuaaliseessa. On tärkeää, että vaihteistoon ja vetopyörästöön laitetaan täsmälleen sitä öljylaatua, mitä vaaditaan. Liian huono tai jopa vaatimukset ylittävä, suuremman API GL-luokan öljy voi aiheuttaa ongelmia, koska öljyn lisäaineistus poikkeaa paljon erilaisissa vaihteisto- ja vetopyörästöratkaisuissa. Öljy vanhenee käytössä ja on sen tähden määrävälein vaihdettava. On myös suljettuja vaihteistoja, joiden öljyä ei tarvitse koskaan vaihtaa tai lisätä.

Vaihteisto- ja tasauspyörästö-öljyn tarkastus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ajoneuvo vaakasuoralla alustalla
  • Moottori ollut sammuksissa vähintään 2 minuuttia
  • Avaa tarkastus- / täyttöruuvi vaihteiston kyljestä
  • Kokeile sormella tulpan reiästä, että pinta on noin reunan tasalla tai maksimissaan puoli senttiä alapuolella. Lisää öljyä tarvittaessa
  • Sulje ruuvi. Katso hetken ajon jälkeen, ettei vuotoja ole.

Edellä mainittu oli käsin tehtävä tarkastus yksinkertaisessa muodossa. Joissakin vaihteistoissa saattaa olla öljyn mittatikku tai ajotietokoneen kautta tehtävä tarkastus. Tutustu ajoneuvosi ohjekirjaan.

Laatuluokitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SAE-luokitus määrittelee öljyn viskositeetin. Esimerkiksi 80w-90; 80w ilmoittaa juoksevuuden kylmässä, mitä pienempi luku sitä juoksevampaa, samoin luku 90 ilmoittaa juoksevuuden kuumassa (100 °C). Vaihteistoöljyjen SAE-viskositeetti ei ole suoraan verrannollinen moottoriöljyissä käytettyyn SAE-viskositeettiin.

API GL-luokitus ilmoittaa minkälaiseen käyttöön ja minkälaiselle vaihteistolle öljy on suunniteltu. Mitä isompi kirjaimia seuraava numero on, sitä raskaammin öljy on lisäaineistettu ja sitä raskaampaan käyttöön se on tarkoitettu.[1]

Luokitus Kuvaus
API GL-1 Öljy ei sisällä EP-lisäaineita. Kevyesti kuormitetut vaihteistot.
API GL-4 Lisäaineistettu EP-lisäaineilla. Autojen käsivalintaiset vaihteistot.
API GL-5 Voimakkaasti EP-lisäaineistettu vaihteistoöljy.

Hypoiditasauspyörästöihin ja vaihteistoihin, joissa on suuret nopeudet, kuormat ja lämpötilat.

Automaattivaihteisto-, eli ATF-öljyjä ei luokitella API- tai SAE-luokitusten mukaisesti, vaan niitä kehittävät ajoneuvovalmistajat. Automaattivaihteistoöljyt ovat yleensä matalaviskositeettisia ja hyvin pakkasta kestäviä. Automaattivaihteistoöljy on yleensä väriltään punaista eikä se sovi käytettäväksi manuaalivaihteistoissa. Automaattivaihteistoöljyä käytetään myös ajoneuvojen ohjaustehostimissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]