Václav Klement

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Václav Klement

Václav Klement (16. lokakuuta 1868 Velvary10. elokuuta 1938 Mladá Boleslav) oli tšekkiläinen ajoneuvopioneeri ja toinen nykyään Škoda Auto -nimellä tunnettavan Laurin & Klementin perustajista. Hän oli alun perin kirjojen myyjä.

Hänen lapsuutensa ei ollut onnellisin. Hänen äitinsä kuoli, kun hän oli pieni. Äidin korvasi äitipuoli, joka ei pahemmin piitannut pienestä pojasta. 14-vuotiaana Klement teki töitä käsillään, vaikkakin hänellä oli kykyjä opiskeluun. Huolimatta vaikeuksista hänestä tuli hyvä oppilas ja hän pääsi harjoittelijaksi kirjakauppaan Slanýn kylään, jossa hän sai päätettyä oppikoulunsa.

Sen jälkeen Klement työskenteli Prahassa jonkin aikaa ja muutti sitten Mladá Boleslaviin, jossa hän työskenteli toisessa kirjakaupassa. Kun kirjakaupan omistaja kuoli, Klement päätti ostaa kaupan. Kauppa ei kuitenkaan kukoistanut ja Klementin oli pakko myydä kirjakauppa maksaakseen velkansa.

Laurin & Klement -yhtiön perustamisen tarina alkaa samana päivänä, jolloin Klement osti saksalaisen Seidel & Naumann -yhtiön valmistaman polkupyörän. Löydettyään vian polkupyörästä Klement lähetti kirjeen yhtiölle tšekin kielellä kirjoitettuna pyytäen korjausta. Yhtiöstä vastattiin, että he hoitaisivat korjauspyynnön vain, jos kirje olisi kirjoitettuna "ymmärrettävällä" kielellä. Klement oli niin tuohtunut, että hän päätti aloittaa polkupyörien korjaamisen itse Václav Laurinin kanssa.

Myöhemmin vuonna 1895 Klementin vaatimattomuus, erinomaiset johtamistaidot ja yritystoiminnan ymmärrys yhdessä Laurinin teknisen taitavuuden kanssa johtivat siihen, että kaksikko päätti perustaa Laurin & Klement -yhtiön tuottamaan heidän omia polkupyöriään. Nämä tunnettiin Slavia-polkupyörinä. Yhtiö lähti käyntiin ja pian heillä oli 12 työntekijää. Määrä kasvoi myöhemmin 40:een.

Vuonna 1899 he alkoivat valmistaa moottoripyöriä, jotka olivat välitön menestys, ei vain kotimaassaan vaan myös ulkomailla ja jopa kilpailuissa. Vuonna 1902 Laurin & Klement -moottoripyörät olivat menestyksellisiä kuuluisassa Pariisi–Wien-kilpailussa. Tämä kilpailu oli 1430 km pitkä, ja ainoat moottoripyörät, jotka pääsivät maaliin ilman mitään rikkoutumisia 31:ssä tunnissa, olivat Laurin & Klement -moottoripyörät.

Pian nämä moottoripyörät olivat niin menestyneitä, että yhtiö päätti lopettaa polkupyörien valmistamisen pitäytyäkseen täysin moottoripyörissä.

Vuonna 1903 yhtiöllä oli jo noin 200 työntekijää valmistamassa noin 2000 moottoripyörää vuosittain.

Vuonna 1905 yhtiö alkoi valmistaa autoja, ja vuonna 1907 yhtiötä laajennettiin, rekisteröitiin pörssiin ja moottoripyörien valmistus lopetettiin.

Vuonna 1925 Laurin & Klement -yhtiö liittyi Pilsner Škoda -konserniin ja tehtaan nimeksi vaihdettiin Laurin & Klement - Škoda, myöhemmin vain Škoda, joka valmisti hyvin menestyviä ajoneuvoja ja josta tuli yksi Tšekin tasavallan suurista, maailmanlaajuisesti arvostetuista brändinimistä. Václav Laurin piti paikkansa teknisenä johtajana. Vuonna 1991 Škoda-tehtaasta tuli osa Volkswagen Groupia.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]