Uudenvuoden mäkikilpailu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Uudenvuodenpäivän mäkihyppykilpailu on mäkihyppykilpailu, joka hypätään vuosittain uudenvuodenpäivänä Große Olympiaschanze -hyppyrimäessä Garmisch-Partenkirchenissä Saksassa.

Kilpailu on kuulunut mäkihypyn maailmancupin sen alusta asti ja se on Keski-Euroopan mäkiviikon toinen osakilpailu, tosin ensimmäisellä mäkiviikolla, vuonna 1953, se oli avauskilpailu ja siten kaikkien aikojen ensimmäinen mäkiviikon osakilpailu.

Ensimmäinen kilpailu hypättiin uudenvuodenpäivänä 1922. Mäkiviikolla hypätyistä kilpailuista eniten voittoja on saavuttanut saksalainen Jens Weißflog, yhteensä neljä kappaletta.

Tämän kilpailun seuraaminen on Suomessa perinne ja yritys siirtää se maksukanaville 2000-luvun alussa aiheutti niin ison palautevyöryn, että se siirrettiin takaisin ilmaiskanaville.[1] MTV3:n ilmaisella kanavalla kilpailu säilyi vuoteen 2012 asti.[2] Vuosina 2013[3]–2018[4] MTV/C More lähetti kilpailun suorana vain maksullisilla kanavilla, mutta tällä kertaa palautetta ei suuremmin tullut, koska suomalaisten kiinnostus mäkihyppyyn oli hiipunut kehnon menestyksen vuoksi. Vuonna 2019 kilpailu palasi ensimmäistä kertaa seitsemään vuoteen ilmaiskanavalle, Yle TV2:lle.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]