Utin Laskuvarjokerho

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Utin Laskuvarjokerho ry oli Suomen toiseksi suurin ja toiseksi vanhin laskuvarjokerho. Kerho perustettiin 1963. Jäseniä kerholla oli noin 600 ja vuosittain Utissa hypättiin 6 000 - 8 000 hyppyä. Uusia hyppääjiä koulutettiin Pakkolaukaisu- ja NOVA-kursseilla joka vuosi 200 - 250. Tandemhyppyjä Utissa hypättiin vuosittain noin 100. Utin Laskuvarjokerho ja Suomen Laskuvarjokerho yhdistyivät Skydive Finland ry:ksi. [1]

Kerho toimii Utin lentokentällä, Kouvolasta 13 kilometriä itään, Kuutostien varrella. Kerhotiloissa on puffetti ja sauna. Koulutustoimintaa varten on kerholle rakennettu erilliset luokkatilat. Lisäksi kerholla on erilliset majoitustilat noin 20 hengelle.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ULK on järjestänyt viime vuosina suuria hyppytapahtumia, joista mainittavimmat ovat kaikkien laskuvarjolajien SM-kisat 2009, 2006, 2001, 2000 ja 1996, Utti-boogiet 2005, 2003, 1999, 1995 sekä 1994. Hyppääjiä näissä tapahtumissa on ollut mukana parhaimmillaan jopa kolmatta sataa. Hyppykoneina on käytetty mm. AN-28, Let 410, Twin Otter, AN-26 -lentokoneita sekä Mi-8 -helikopteria. Vuonna 1998 hypättiin Utin kentällä myös ensimmäistä kertaa Suomessa AN-72 -tyyppisestä suihkukoneesta.

Kerho on ollut vuosia varsinkin taito- ja tarkkuushypyssä yksi edelläkävijäkerhoista Suomessa. Uttilaiset hyppääjät ovat saavuttaneet menestystä sekä SM-kilpailuissa että PM- ja MM-tasolla aina mitalisijoja myöten. Nykyään kerholla harrastetaan paljon myös vapaapudotuslajeja, kuten freeflyingia ja kuviohyppäämistä.

Laskuvarjourheilua on harrastettu Suomessa vuodesta 1960.

Hyppykoneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cessna 208 Caravan (OH-SIS)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kerhon pääasiallisena hyppykoneena on Utin Lento Oy:n omistama laskuvarjohyppytoimintaan varusteltu Cessna 208 Caravan. Sopimuksen mukaan kone on käytössä ULK:n hyppytoiminnassa aina, kun se ei ole Utin Lento Oy:n omassa lentokäytössä. Käytännössä se toimii kerhon hyppykoneena iltaisin ja viikonloppuisin.

Koneeseen mahtuu 15 hyppääjää ja se on varustettu tehokkaalla moottorilla (675 SHP), turvavöillä, hyppyovella, asianmukaisilla kahvoilla ja kuvaajan astimella.

OH-SIS:n tarjoama kapasiteetti mahdollistaa paitsi kerhon jäsenille, myös vierailijoille - sekä yksittäisille hyppääjille, että tiimeille - uuden ja kannattavan mahdollisuuden suunnata Uttiin nauttimaan lyhyestä lentoajasta ja pitkästä vapaasta pudotuksesta.

Cessna 172 (OH-CEW)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kerhon pienin kone on vuonna 2003 ostettu Cessna 172. Kone on omiaan kuljettamaan hyppääjiä taivaalle hiljaisempina aikoina, jolloin ei ole riittävästi hyppääjiä isompia koneita varten. Koneeseen mahtuu 3 hyppääjää. Pääsääntöisesti koneella kuljetetaan matalalta hyppääviä, mutta tarvittaessa sillä pääsee myös korkeammalle, aina kolmeen kilometriin asti.

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aloittaakseen harrastuksen, tulee käydä alkeiskurssi. Utin Laskuvarjokerho tarjoaa kahdentyyppisiä alkeiskursseja: PL-kursseja ja NOVA-kursseja.

Pakkolaukaisu-kurssit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

PL-kurssilla opitaan hyppäämisen perusteet uloshypystä varjon ohjaamiseen ja maahantuloon. Opetusta annetaan 3-4 päivän tai illan aikana riippuen kurssin koosta ja kurssilaisten toiveista. Kurssin loppuhuipennuksena hypätään ensimmäiset hypyt. Sen jälkeen oppilas voi hypätä omaan tahtiin. Mikäli haluaa vain kokeilla hyppäämistä, kannattaa hypätä tandemhyppy.

Ensimmäisillä hypyillä varjo avautuu automaattisesti - siitä kurssin nimi (PL=pakkolaukaisu). Kokemuksen karttuessa oppilas pääsee kokemaan vapaan pudotuksen hurmaa ja avaamaan itse varjonsa. Oppilaan ei tarvitse hankkia laskuvarjoa ensi alkuun - PL-kurssin hintaan sisältyy hyppyvarusteiden käyttöoikeus itsenäiseksi hyppääjäksi asti.

Noin 50 ensimmäistä hyppyä hypätään kouluttajan - hyppymestarin - valvonnassa. Kun koulutusohjelmaan kuuluvat hypyt on suoritettu, oppilaasta tulee itsenäinen hyppääjä. Tällöin oppilaalla on tiedot ja taidot toimia itsenäisesti taivaalla, oppiminen toki jatkuu loputtomiin.

NOVA-kurssit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

NOVA-kurssilla pääsee vapaaseen pudotukseen heti ensimmäisellä hypyllä. NOVA-kurssilla opitaan hyppäämisen ja vapaan pudotuksen perusteet uloshypystä varjon ohjaamiseen ja maahantuloon. Opetusta annetaan 3-4 päivän tai illan aikana riippuen kurssin koosta ja kurssilaisten toiveista. Kurssin loppuhuipennuksena hypätään ensimmäinen hyppy 4000 metristä.

NOVA-koulutuksessa (NOpeutettu VApaapudotus) avataan varjo itse heti ensimmäisestä hypystä alkaen. Ensimmäisillä hypyillä mukana hyppää kaksi hyppymestaria varmistamassa hyppyturvallisuuden. Oppilaan ei tarvitse hankkia laskuvarjoa ensi alkuun - NOVA-kurssin hintaan sisältyy hyppyvarusteiden käyttöoikeus itsenäiseksi hyppääjäksi asti.

NOVA-koulutus alkaa seitsemällä tasohypyllä. Niillä opetellaan vapaan pudotuksen perusteita vähän kerrallaan aluksi kahden ja myöhemmin yhden kouluttajan - hyppymestarin - kanssa. Tasohyppyjen jälkeen jatketaan koulutusohjelmaa hyppäämällä edelleen hyppymestarin valvonnassa. NOVA-kurssin kautta eteneminen on kuitenkin PL-kurssia nopeampaa, itsenäiseksi hyppääjäksi voit päästä vähimmillään noin 20 hypyllä. Kun koulutusohjelmaan kuuluvat hypyt on suoritettu, oppilaasta tulee itsenäinen hyppääjä. Tällöin oppilaalla on tiedot ja taidot toimia itsenäisesti taivaalla, oppiminen toki jatkuu loputtomiin.

Tandem-hypyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Utin Laskuvarjokerho ry järjestää tandemhyppyjä, joilla pääsee vapaaseen pudotukseen jo ensimmäisellä hypyllä.

Utissa hypätään tandemhyppyjä huhtikuun alusta lokakuun loppuun. Varauksia tandemhypyille kerho ottaa vastaan ympäri vuoden. Myös tandemlahjakortteja myydään ympäri vuoden. Tandemhypyn voi varata joko varauslomakkeella tai soittamalla tandempuhelimeen.

Tandemhypyllä oppilas hyppää tandemhyppymestarin kanssa samoihin valjaisiin kytkettynä. Hyppymestari huolehtii hypyn sujumisesta, ja oppilaan ei tarvitse kuin olla ja nauttia laskuvarjohyppäämisen riemusta.

Tandemhypylle osallistuvan tulee olla vähintään 15-vuotias. Alle 18-vuotiailta vaaditaan holhoojan suostumus.

Tandemhypyt hypätään 3 000-4 000 metrin korkeudesta, jolloin vapaata pudotusta tulee noin puolesta minuutista vajaaseen minuuttiin. Tämän jälkeen varjon varassa leijailu kestää noin 5 minuuttia.

Kerhon käyttämä laskuvarjokalusto asettaa hyppääjän maksimipainoksi 100 kg.

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kurssit pidetään Utin Laskuvarjokerhon kerhotiloissa Utin lentokentällä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]