Käyttäjä:Ap4k

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ap4k on poliittista historiaa harrastava wikipedisti, joka muokkaa etenkin suomalaista vasemmistoa käsitteleviä artikkeleita. Pyrin edistämään wikipedian rakentumista kattavaksi tietosanakirjaksi Suomen työväenliikkeen historiasta. Tein ensimmäisen muokkaukseni 28. maaliskuuta 2005.

Ajatuksia wikipediasta:

  • Wikipediaa muokkaavan tutkijan kannattaa ajatella sivusto muistivihkona, johon voi lisätä sellaista tutkimustyössä usein tarvittavaa tietoa, jonka tarkistaminen erillisistä lähteistä olisi työlästä.
  • Suomenkielinen wikipedia on parhaimmillaan Suomea ja suomenkielistä kulttuuria käsittelevissä aiheissa. Fi-wikipedian kirjoittajakunta on pieni, ja käytännössä vain näistä aiheista löytyy muokkaajia, jotka pystyvät pitämään ne paremmalla tasolla kuin en-wikipedian artikkelit.
  • Wikipediaan lisätään usein tietoa preesens-muodossa, vaikka muokkaukset olisi yleensä mahdollista muotoilla siten, ettei niitä tarvitse muuttaa myöhemmin (vrt. ”on x:n puheenjohtaja” → ”valittiin x:n puheenjohtajaksi 2024”). Preesensin käyttö johtaa monesti myös siihen, että vanhat tiedot ja lähteet poistetaan, kun artikkeleita päivitetään.
  • Wikipedian merkittävyyskeskusteluissa puolustan inklusiivista näkökulmaa ja yritän torjua deletististen virtausten ylilyöntejä. Wikipediaan mahtuvat niin paikalliset ilmiöt ja ilmaukset kuin pienetkin järjestöt tai vähän kannatetut käsitykset. Lähteiden ilmoittaminen ja neutraalius on olennaisempaa kuin epämääräinen merkittävyys.
  • Merkittävyyskäytännöt estävät kirjoittamisen asioista, joista ihmiset etsivät tietoa ja, joista olisi mahdollista kirjoittaa neutraalisti lähteiden perusteella tietosanakirjan periaatteiden mukaisesti. Wikipedian aktiivisten käyttäjien väheksymien aiheiden lukijat ohjataan siten etsimään tietonsa muualta. Käytäntö edistää (muistakin syistä tiettyihin aihepiireihin rajoittuneen) kirjoittajakunnan painottumista aiemman rakenteen mukaisesti.
  • Wikipedian keskusteluissa ei koskaan kannata viitata omaan asiantuntemukseen. Argumentoi vain luotettavien lähteiden perusteella, niin vältät turhia väittelyitä.


Muokkaukset: