Ulrika Pasch

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ulrica Pasch, Omakuva, noin 1770.

Ulrika Fredrika Pasch (s. 10. heinäkuuta 1735 Tukholma – k. 2. huhtikuuta 1796) oli ruotsalainen taidemaalari, taiteilija Lorens Pasch vanhemman tytär, taiteilija Lorens Pasch nuoremman sisar ja taiteilija Johan Paschin veljentytär.

Ulrika Pasch aloitti maalaamisen 1756, mutta oli jo aiemmin saanut veljensä kanssa opetusta isältään. Hän elätti isäänsä ja sisartaan ammattimaisena muotokuvamaalarina kymmenen vuotta, kunnes hänen veljensä palasi ulkomaille tekemältään opintomatkalta 1766, jolloin he alkoivat työskennellä yhdessä. Heidän yhteistyötään on kuvattu sopusointuiseksi, ja molemmat valittiin Kuninkaalliseen taideakatemiaan 1773. Ulrika Paschin ura oli menestyksekäs, ja hän maalasi kuningasperheen ja hovin muotokuvia. 1790-luvulla hänen tyylinsä alkoi kehittyä maalauksellisemmaksi.

Vaikka sanotaan Paschin olleen vaatimaton ihminen, joka ei koskaan tuonut esiin omaa työtä, hän on yksi harvoista ammattimaisista naistaiteilijoista Pohjoismaissa ennen 1800-lukua. Useista hakemuksista huolimatta Ruotsin valtiopäivät ei myöntänyt hänelle eläkettä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä taiteilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.