Ullagemoottori

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Saturn V -raketin kolmet ullagemoottorit. Ne sijaitsevat toisen (S-II)ja kolmannen (S-IVB) vaiheen alaosissa. Kolmannen vaiheen moottorit olivat pikemminkin apupropulsiojärjestelmä, jossa oli myös ullagemoottori toiminto.

Ullagemoottori on nestemäistä ajoainetta käyttävässä raketissa oleva, tavallisesti varsinaisesta päätyöntörakettimoottorista erillinen, pienempi rakettimoottori. Vaiheen vaihdon aikana, kun mikään päämoottori ei ole päällä, ullagemoottorilla annetaan raketille pieni kiihtyvyys, minkä seurauksena nestemäinen ajoaine painautuu säiliönsä alapäähän ja se voidaan pumpata päämoottorille.

Ullagemoottorin nimi juontuu englannin kielen sanasta ullage, joka tarkoittaa nestesäiliössä olevaa nesteen yläpuolista nesteestä tyhjää tilaa.

Nestemäistä kryogeenistä ajoainetta käyttävän raketin säiliöitä ei voi täyttää täyteen, koska kylmän aineen lämpölaajenemiselle tulee jättää tilaa. Tätä tyhjää tilaa kutsutaan ullageksi. Kun raketin vaihetta vaihdetaan kesken lennon, erityisesti ilmakehässä, raketti saattaa hetkellisesti hidastua ilmakehän kitkan vuoksi jolloin raskaampi neste jatkaa matkaa säilön yläosaan ja kevyempi tyhjä osa painuun säiliön alaosaan missä on pumppujen imuyhteet. Ullagemoottorilla, jolla on oma ajoaineensa, annetaan raketille pieni kiihtyvyys, joka pakottaa nesteen takaisin säiliön alaosaan, jolloin sitä voidaan pumpata sytytettäviin päämoottoreihin.

Tavallisesti ullagemoottoreita on useita ja ne on sijoitettu raketin ulkokehälle symmetrisesti. Ullagemoottorilla voidaan myös avittaa vaiheen irrottamista ja vakauttaa rakettia.

Ullagemoottoria käytettiin ensimmäisenä neuvostoliittolaisessa Molnija-raketissa 1960.