Udta Punjab

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Udta Punjab
Ohjaaja Abhishek Chaubey
Käsikirjoittaja Sudip Sharma
Abhishek Chaubey
Tuottaja Shobha Kapoor
Ekta Kapoor
Anurag Kashyap
Vikramaditya Motwane
Aman Gill
Vikas Bahl
Sameer Nair
Madhu Mantena
Säveltäjä Amit Trivedi
Kuvaaja Rajeev Ravi
Leikkaaja Meghna Sen
Pääosat Shahid Kapoor
Kareena Kapoor
Alia Bhatt
Diljit Dosanjh
Valmistustiedot
Valmistusmaa Intia
Tuotantoyhtiö Balaji Motion Pictures
Phantom Films
Levittäjä Balaji Motion Pictures
Ensi-ilta 17. kesäkuuta 2016
Kesto 149 min
Alkuperäiskieli hindi
punjabi
Aiheesta muualla
IMDb
AllMovie

Udta Punjab (suom. ”Punjab pilvessä”) on vuonna 2016 ensi-iltansa saanut intialainen hindinkielinen rikosdraamaelokuva, jonka ohjasi Abhishek Chaubey. Pääosia näyttelivät Shahid Kapoor, Kareena Kapoor, Alia Bhatt ja Diljit Dosanjh. Elokuvan juoni rakentuu Punjabin osavaltiota todellisuudessakin riivaavan huumeongelman ympärille.[1][2]

Vastustuksesta huolimatta Udta Punjab sai ensi-iltansa 17. kesäkuuta 2016, ja sai pääasiassa positiivisia arvosteluja.[3] Se oli keskinkertainen menestys 960 miljoonan rupian tuotollaan.[4] Se voitti neljä palkintoa Filmfare Awards -gaalassa, mukaan lukien parhaan naispääosan palkinnon (Bhatt) ja parhaan miesnäyttelijän kriitikkopalkinnon (Kapoor).[5]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolme pakistanilaista nuorta heittää huumepaketteja rajan yli Intiaan, jotta ne noudettaisiin myöhemmin. Tejinder ”Tommy” Singh, jonka fanit tuntevat myös nimellä ”Gabru”, on nuori ja menestyvä punjabimuusikko, joka elää ylellistä elämää. Yhdessä Tayajin ja serkkunsa Jassin johtaman porukan kanssa hän nauttii kokaiinin hallitsemattomasta kulutuksesta. Tommy on suosittu energisistä kappaleistaan, joiden sanoitukset usein ylistävät väkivaltaa ja huumeriippuvuutta. Hänen riippuvuutensa kuitenkin maksaa hänelle musiikkisopimuksen ja hän joutuu vankilaan. Vankilassa hän tapaa kaksi faniaan, jotka huomauttavat, kuinka Tommyn elämäntapa oli ’innoittanut’ heidän omiaan ja johtanut heidät tappamaan oman äitinsä. Tommy tajuaa, että hänen kappaleensa ovat vaikuttaneet kielteisesti nuoriin, ja Tommy päättää muuttaa tapojaan vapautumisensa jälkeen. Muutamaa päivää myöhemmin hän riitelee Tayajin kanssa ja ampuu vahingossa tätä korvaan. Tayaji lähettää Tommyn ja porukkansa maalaistaloon, jotta hän voi valmistautua tulevaan konserttiin.

Maatilalla työskentelee biharilainen siirtotyöläinen lempinimeltään Bauria. Baurian unelma pelata kansallisen tason maahockeyta kariutui, joten hän tuli Punjabiin työskentelemään työläisenä. Hän työskentelee paikallisen vuokranantajan luona, joka käyttää maataloutta huumekauppaan. Eräänä iltana hän löytää tilalta epäilyttävän paketin ja tajuaa, että se on jonkinlaista huumetta. Hän päättää myydä sen, mutta potentiaalisen ostajan etsintä saattaa hänet vaikeuksiin, kun hän tahattomasti ottaa yhteyttä heroiinin alkuperäisiin omistajiin. Huumekauppiaiden jengi vangitsee hänet, mutta ensin hän ehtii heittää huumeet kaivoon. Hävitettyjen huumausaineiden korvaamiseksi kauppiaat pitävät häntä väkisin kotonaan, jossa häntä pahoinpidellään seksuaalisesti ja fyysisesti, annetaan huumeita ja myydään miehille. Muutama viikko myöhemmin hän onnistuu pakenemaan.

Naapurikaupungissa asuu kuntoutuskeskusta johtava lääkäri ja aktivisti Preet Sahni. Sartaj Singh on nuorempi poliisi, joka tietää ylempiensä sallimasta huumeiden salakuljetuksesta. Mutta kun se vaikuttaa hänen perheeseensä, kun hänen veljensä Balli ottaa yliannostuksen ja tämä viedään Preetin klinikalle, hän ymmärtää tilanteen vakavuuden. Preet ja Sartaj päättävät löytää ongelman perimmäisen syyn yhdessä. Balli otetaan sisään hänen huumekuntoutuskeskukseensa vastoin tahtoaan.

Konsertissa laulamisen sijaan Tommy alkaa saarnata. Hänen puhuessaan siitä, kuinka ihmisen pitäisi elää, raivostuneet fanit alkavat heitellä häntä pulloilla. Tommy suuttuu ja virtsaa väkijoukon edessä ennen kuin pakenee. Hän piiloutuu vanhaan rakennukseen ja tapaa siellä myös piileskelevän Baurian. He jakavat tarinansa ja lähentyvät. Sama jengi kuitenkin vangitsee uudelleen Baurian. Tommy saa seuraavana päivänä tietää, että hänestä on annettu pidätysmääräys konsertin kohun takia. Hän lähtee etsimään Bauriaa ymmärrettyään olevansa rakastunut tähän.

Preet ja Sartaj huomaavat, että Punjabin huumeongelman liikkeellepaneva voima on vanhempi Virender Singh -niminen mies, joka on menestynyt kansanedustaja Maninder Brarin tuella. Molemmat ryhtyvät äärimmäisiin toimenpiteisiin kerätäkseen todisteita poliitikkoa vastaan ​​ja laativat raportin, joka lähetetään valtion vaalilautakunnalle Brarin uudelleenvalintakampanjan estämiseksi. Sartaj ja Preet rakastuvat. Eräänä iltana Preet näkee maanisen Ballin yrittävän paeta kuntoutuskeskuksestaan. Yrittäessään pysäyttää Ballin, tämä puukottaa Preetiä vahingossa kaulaan. Poliisit, jotka tutkivat Preetin murhaa, mukaan lukien vanhempi upseeri Jhujar Singh, törmäävät hänen ja Sartajin raporttiin. Koska Jhujar on Sartajin läheinen ystävä, hän päättää suojella Ballia lähettämällä tämän maan alle. Hän on kuitenkin raivoissaan nähdessään, että hänetkin on nimetty huumerikettiin, ja soittaa Sartajille.

Paikallisen huumemafian läsnä ollessa heidän maalaistalossaan (jossa Bauria on vangittuna) Jhujar, joka on huumerikettien avainjäsen, kuulustelee mustelmaista ja lyötyä Sartajia. Sartaj sanoo, että mitä tahansa hän tekikin, hän teki sen Punjabin vuoksi. Samanaikaisesti Tommy tulee taloon. Sartaj nappaa Jhujarin pistoolin ja ampuu koko jengin ennen kuin vapauttaa Ballin. Tommy auttaa Bauriaa pakenemaan vangitsijoilta. Balli polvistuu ja itkee veljensä edessä, jonka kasvot ovat ilmeettömät.

Näytetään, että hallitus esitti tutkimuksen Maninder Brarin toiminnasta ja huumeiden uhka on vähentynyt huomattavasti. Tommy soittaa Goassa Tommyn porukan keskellä olevalle Baurialle kysyäkseen hänen oikeaa nimeään. Rannalla istuessaan hän huomaa ulkomaalaisen pitämässä hauskaa. Tämän innoittamana hän sanoo ”Mary Jane”.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Shahid Kapoor  Tejinder ”Tommy” Singh a.k.a. Gabru  
 Kareena Kapoor  tohtori Preet Sahni  
 Alia Bhatt  Bauria a.k.a. Mary Jane  
 Diljit Dosanjh  Sartaj Singh  
 Satish Kaushik  Tayaji  
 Suhail Nayyar  Jassi  
 Prabhjyot Singh  Balli Singh  
 Satwant Kaur  Sartajin äiti  
 Harpreet Singh  Shamsher  
 Manav Vij  Jhujar Singh  
 Mahabir Bhullar  Veerji  

Soundtrack[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki sävellykset Amit Trivedi.

NroNimiSanatLaulaja(t)Kesto
1.”Chitta Ve”ShelleeBabu Haabi, Shahid Mallya, Bhanu Pratap4.48
2.”Da Da Dasse”ShelleeKanika Kapoor, Babu Haabi4.01
3.”Ikk Kudi”Shiv Kumar BatalviShahid Mallya4.02
4.”Ud-Daa Punjab”Varun GroverVishal Dadlani, Amit Trivedi4.35
5.”Hass Nach Le”ShelleeShahid Mallya4.30
6.”Vadiya”ShelleeAmit Trivedi4.29
7.”Ikk Kudi” (Reprised Version) Shiv Kumar BatalviDiljit Dosanjh4.07
8.”Ikk Kudi” (Club Mix) Diljit Doshanjh, Alia Bhatt4.14
9.”Ikk Kudi” (Asees Kaur Version) Asees Kaur4.07
26.29

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • BIG Zee Entertainment Awards
    • Viihdyttävin yhteiskunnallinen elokuva
    • Vihdyttävin naiselokuvanäyttelijä – Alia Bhatt
    • Viihdyttävin mieselokuvanäyttelijä – Shahid Kapoor
  • Filmfare Awards
    • Paras naispääosa: Alia Bhatt
    • Paras miesnäyttelijä (kriitikkopalkinto): Shahid Kapoor
    • Paras miestulokas: Diljit Dosanjh
    • Paras puvustus: Payal Saluja

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mankkinen, Jussi: Intialainen elokuvayleisö kaipaa Bollywood-unelmoinnin ohelle myös yhteiskunnallista sanomaa: ”Ihmiset haluavat muutosta, ja se näkyy elokuvissa” Yle. 17.2.2019. Viitattu 23.2.2021.
  2. Joshi, Namrata: ’Udta Punjab’: a choppy but wholly worthwhile trip The Hindu. 17.6.2016. Viitattu 25.3.2018. (englanniksi)
  3. Mehta, Ankita: ’Udta Punjab’ movie review round-up: What critics have to say about Shahid-Alia starrer International Business Times. 17.6.2016. Viitattu 25.3.2018. (englanniksi)
  4. Udta Punjab Box Office India. Viitattu 20.7.2021. (englanniksi)
  5. 62nd Filmfare Awards 2017: Complete winners’ list The Times of India. 29.1.2017. Viitattu 25.3.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Udta Punjab.