USB 3.0

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
SuperSpeed USB -logo
USB 3.0 Micro B -liitin
Vasemmalta oikealle: USB 3.0 -portti, VGA-portti, DisplayPort-portti, ExpressCard-paikka, USB 2.0 -portti.

USB 3.0 on järjestyksessä toinen suuri uudistus USB (engl. Universal Serial Bus) sarjaväyläarkkitehtuuriin. Vuonna 2008 esitelty USB 3.0 tarjoaa uuden siirtotilan nimeltään "SuperSpeed" (eroaa USB 2.0 -liitännästä liittimen sinisen värin tai liittimessä olevan SS-kirjainyhdistelmän perusteella), joka mahdollistaa tiedon siirtämisen jopa 5 Gbit/s (625 MB/s) nopeudella; yli kymmenen kertaa nopeammin kuin USB 2.0, jonka siirtonopeus on 480 Mbit/s (60 MB/s).

Erot USB 2.0:aan verrattuna[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Siirtonopeus - Uusi siirtotila Super Speed (lyhyesti SS) - 5Gbit/s
  • Kasvatettu kaistanleveys - Yksisuuntaisen kommunikaation sijasta USB 3.0 käyttää kahta tiedonsiirtokanavaa: toinen vastaanottaa tietoa ja toinen lähettää tietoa
  • Virranhallinta - Virranhallinnan tasoja on paranneltu

Arkkitehtuuri ja ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

USB 3.0:n arkkitehtuuria käytetään USB 2.0:n (Full Speed, Low Speed, High Speed) ja USB 3.0:n (Super Speed) samanaikaiseen hyödyntämiseen, mikä mahdollistaa taaksepäin yhteensopivuuden. Liittimet mahdollistavat myös yhteensopivuuden uudemmille laitteille eli USB 3.0-laitetta voi käyttää USB 2.0-portissa hitaammalla nopeudella.

Saatavuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Buffalo Technology julkisti ensimmäisen USB 3.0:aa käyttävän laitteen marraskuussa 2009, kun taas ensimmäiset sertifioidut USB 3.0 kuluttajalaitteet esiteltiin 5 tammikuuta 2010, Las Vegasin Consumer Electronics Showssa (CES).

Käyttöönotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asus ja Gigabyte julkaisivat ensimmäiset USB 3.0 -liitäntäiset emolevyt 5. tammikuuta 2010.

Linuxin ydin on tukenut USB 3.0:aa syyskuussa 2009 julkaistusta versiosta 2.6.31 alkaen.

Windows 8 oli ensimmäinen Microsoftin käyttöjärjestelmä, jossa oli sisäänrakennettu USB 3.0 -tuki. Microsoftin ajurit, jotka tuovat tuen Windows 7:ään ovat kehitteillä. Kolmannen osapuolen ajureita on ollut saatavilla jo pitkään.

Liittimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Standardi USB 3.0 liitin
Standardi USB 3.0 liitin
USB 3.0 oheislaitteen liitin

Standardiin USB 3.0 liittimeen voidaan liittää tavallinen USB 2.0 -laite. Täysikokoiset liittimet ovat yhteensopivia myös toisinpäin eli USB 3.0 -laitteen voi liittää USB 2.0 -liitäntään. USB 3.0- ja 2.0 -liittimet ovat fyysisiltä mitoiltaan samankokoisia, ainoat erot ovat USB 3.0:n ja 2.0:n välillä ovat USB 3.0:n ylimääräiset nastat liittimen sisällä, sekä liittimen sininen väri. Micro-liittimessä USB 3.0:n lisäkontaktit 6-10 ovat ikään kuin erillisessä liittinrungossa, joka on vanhan USB micro -liittimen jatkeena.

N:O Signaali (A-liitin) Signaali (B-liitin)
1 VBUS
2 D-
3 D+
4 GND
5 StdA_SSRX− StdA_SSTX−
6 StdA_SSRX+ StdA_SSTX+
7 GND_DRAIN
8 StdA_SSTX− StdA_SSRX−
9 StdA_SSTX+ StdA_SSRX+
Shell

[1]

Tuki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

USB 3.0:n tuki on laitteesta riippuen hyvin vaihteleva. Vaikka käyttöjärjestelmä tukisikin sitä, ei se tarkoita sitä, että käytettävä laite tukisi sitä. Linux-ydin on tukenut USB 3.0:aa versiosta 2.6.31, joka julkistettiin syyskuussa 2009.[2] Myös Windows 7 tukee USB 3.0:aa, mikäli siihen ladataan valinnainen ajuri.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:USB 3.0