USB 3.0

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
SuperSpeed USB logo
USB 3.0 Micro B -liitin
Vasemmalta oikealle: USB 3.0 -portti, VGA-portti, DisplayPort-portti, ExpressCard-paikka, USB 2.0, radiotoimintojen kytkin. Huomaa suurempi liittimien määrä USB 3.0 -portissa verrattuna USB 2.0

USB 3.0 on järjestyksessä toinen suuri uudistus USB (engl. Universal Serial Bus) sarjaväyläarkkitehtuuriin. Vuonna 2008 esitelty USB 3.0 tarjoaa uuden siirtotilan nimeltään "SuperSpeed" (eroaa USB 2.0 liitännästä liittimen sinisen värin tai liittimessä olevan SS kirjainyhdistelmän perusteella), joka mahdollistaa tiedon siirtämisen jopa 5 Gbit/s (625 MB/s) nopeudella; yli kymmenen kertaa nopeammin kuin USB 2.0, jonka siirtonopeus on 480 Mbit/s (60 MB/s).

Erot USB 2.0:n verrattuna[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Siirtonopeus - Uusi siirtotila Super Speed (lyhyesti SS) - 5Gbit/s
  • Kasvatettu kaistanleveys - Yksisuuntaisen kommunikaation sijasta USB 3.0 käyttää kahta tiedonsiirtokanavaa: toinen vastaanottaa tietoa ja toinen lähettää tietoa
  • Virranhallinta - Virranhallinnantasoja on paranneltu

Arkkitehtuuri ja ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

USB 3.0:n arkkitehtuuria käytetään USB 2.0:n (Full Speed, Low Speed, High Speed) ja USB 3.0:n (Super Speed) samanaikaiseen hyödyntämiseen, mikä mahdollistaa taaksepäin yhteensopivuuden. Liittimet mahdollistavat myös yhteensopivuuden uudemmille laitteille eli voit käyttää USB 3.0 laitetta USB 2.0 portissa hitaammalla nopeudella.

Saatavuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Buffalo Technology julkisti ensimmäisen USB 3.0:aa käyttävän laitteen marraskuussa 2009, kun taas ensimmäiset certifioidut USB 3.0 kuluttajalaitteet esiteltiin 5 tammikuuta 2010, Las Vegasin Consumer Electronics Showssa (CES).

Käyttöönotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asus ja Gigabyte julkaisivat ensimmäiset USB 3.0 -liitäntäiset emolevyt 5. tammikuuta 2010.

Linuxin ydin on tukenut USB 3.0:aa syyskuussa 2009 julkaistusta versiosta 2.6.31 alkaen.

Windows 8 oli ensimmäinen Microsoftin käyttöjärjestelmä, jossa oli sisäänrakennettu USB 3.0 -tuki. Microsoftin ajurit, jotka tuovat tuen Windows 7:ään ovat kehitteillä. Kolmannen osapuolen ajureita on ollut saatavilla jo pitkään.

Liittimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Standardi USB 3.0 liitin
Standardi USB 3.0 liitin
USB 3.0 oheislaitteen liitin

Standardiin USB 3.0 liittimeen voidaan liittää tavallinen USB 2.0 laite. Täysikokoiset liittimet ovat yhteensopivia myös toisinpäin eli USB 3.0 laitteen voi liittää USB 2.0 liitäntään. USB 3.0 ja 2.0 liittimet ovat fyysisiltä mitoiltaan samankokoisia, ainoat erot ovat USB 3.0:n ja 2.0:n välillä ovat USB 3.0:n ylimääräiset nastat liittimen sisällä, sekä liittimen sininen väri. Micro liittimessä USB 3.0:n lisäkontaktit 6-10 ovat ikääänkuin erillisessä liittinrungossa, joka on vanhan USB micro liittimen jatkeena.

N:O Signaali (A-liitin) Signaali (B-liitin)
1 VBUS
2 D-
3 D+
4 GND
5 StdA_SSRX− StdA_SSTX−
6 StdA_SSRX+ StdA_SSTX+
7 GND_DRAIN
8 StdA_SSTX− StdA_SSRX−
9 StdA_SSTX+ StdA_SSRX+
Shell

[1]

Tuki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

USB 3.0:n tuki on laitteesta riippuen hyvin vaihteleva. Vaikka käyttöjärjestelmä tukisikin sitä, ei se tarkoita sitä, että käytettävä laite tukisi sitä. Linux-ydin on tukenut USB 3.0:aa versiosta 2.6.31, joka julkistettiin syyskuussa 2009.[2] Myös Windows 7 tukee USB 3.0:aa, mikäli siihen ladataan valinnainen ajuri.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:USB 3.0