UNIFORM

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

"University International Formation Mission" (UNIFORM) on japanilainen mikrosatelliitteja kehittävä projekti, jonka tarkoitus on laukaista vuonna 2012 useiden mikrosatelliittien konstellaatio.

Poliittisia tavoitteita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Se on Japanin hallituksen yritys luoda suhteita Aasian maiden avaruustoimintaan. Poliittisella tasolla kyse lienee Japanin vastatoimesta (“space diplomacy”) sille, että esim. Etelä-Korea ja Malesia kehittävät avaruustekniikkaansa Venäjän avustuksella, Kiina avustaa useita maita avaruustekniikassa kautta maailman ja esim. Vietnam on aloittanut oman avaruustoimintansa. Etelä-Korea on luonut suhteita esim. Arabiemiirikuntien liittoon. Englantilainen Surrey Satellite Systems-yhtiö on saanut mikrosatelliiteilleen asiakkaita myös Aasiasta. Japanilainen UNIFORM-rojekti esiteltiin marraskuussa 2010 17. "Asia-Pacific Regional Space Agency Forum"-tapaamisessa Melbournessa Australiassa.

Mikrosatelliittilaivasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teknisesti tarkoitus on luoda mikrosatelliittilaivasto, joka pystyy kokonaisuutena toimimaan yhtä hyvin kuin yksi suuri ja kallis satelliitti. Satelliittien operoinnin hintaa pyritään pudottamaan murto-osaan nykyisestä. Hanketta vetää professori Hiroaki Akiyama Wakayaman yliopistosta. Tiimiin kuuluu muita japanilaisia yliopistoja. Pyrkimys on luoda mikrosatelliittiyhteisö kuten CubeSateille on syntynyt 2000-luvulla.

Satelliittien paino ovat noin 50 kg. Niitä aiotaan laukaista suuria määriä vuonna 2012 ja 2014. Päätavoite on kaukokartoitus, etenkin ilmakehän mittaukset.

Rahoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

UNIFORMin rahoittaa Japanin opetus-, kulttuuri-, urheilu- ja tiede- ja teknologiaministeriö (MEXT). Budjetti on viiden vuoden aikana 300 miljoonaa jeniä (noin 3 miljoonaa euroa).

Japanin hallitus päätti rahoittaa mikrosatelliitteja - yliopistojen nanosatelliitteihin panostetaan 2009-2013 kaikkiaan 4,2 miljardia jeniä.

Tokiolaisvetoinen "University Space Engineering Consortium" mikrosatelliittikonsortio koostuu 47 laboratoriosta 38 yliopistosta.

UNIFORM mikrosatelliittien hinta on 50 - 200 miljoonaa jeniä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]