Täysruokosokeri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Muscovadosokeria
Rapadura (Brasilia)
Panela (Kolumbia)

Täysruokosokeri (myös mm. muscovado, panela tai rapadura) on ruskeaa sokeria, jonka valmistusaineena on sokeriruo'on kuivattu mehu. Se poikkeaa muista sokereista valmistustavassaan ja ravintoarvoissaan.

Täysruokosokeri valmistetaan puristamalla mehu sokeriruo'osta. Tämän jälkeen mehu kuivataan lämmittämällä. Täysruokosokeria ei kirkasteta fosforihapolla, sentrifugoida, rikkidioksidivalkaista tai muuten prosessoida pidemmälle. Sokeriruo’on sisältämiä vitamiineja ja kivennäisaineita säilyy näin ollen enemmän kuin prosessoiduissa sokerituotteissa. Kuivatettu mehu jauhetaan ja pussitetaan. Sokeria ei kiteytetä. Ulkoisesti täysruokosokeri on pulverimaista, väriltään ruskeaa, vaaleaa tai tummaa, tai harmaata.

Japanin Okinawassa täysruokosokeria eli kokutoa on tuotettu yli 400 vuotta. Kaupallisena nimenä täysruokosokerille on myös sucanat ja intiaanisokeri.

Muscovado-sana on muotoutunut portugalinkielisestä sanasta mascavado: ’puhdistamaton, luonnonmukainen’. Sanaa käytettiin jo 1500-luvulla kansainvälisessä sokerikaupassa.[1]