Työntöveturi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Työntöveturi SZ Taurus

Työntöveturi on jyrkkänousuisilla rautateillä käytetty erityisveturi. [1]

Veturityyppiä käytetään erityisesti vuoristoseuduilla. Kysymyksessä on yleensä erityisellä hidasvälitteisellä vaihteistolla, erikoisjarruilla ja joskus myös erityisesti tarkoitukseen suunnitelluilla pyörillä varustettu veturi, joka nousuissa pystyy työntämään junarungon ylös jyrkkääkin nousua ja vastaavasti laskeutuessa jarruttamaan sitä. Menetelmällä korvattiin jo 1920-luvulta alkaen entiset vaijerihinaukset, jotka oli jo todettu vaikeiksi ja jopa vaarallisiksi käyttää.

Joillakin rautateillä on olemassa erillisiä, irrallaan liikkuvia työntövetureita, joiden avulla raskaat junat pääsevät liikkeelle sateen liukastamillakin kiskoilla. Näissä vetureissa on joskus ulkopuolinen voimamittari, josta kuljettaja näkee ettei työnnä liian suurella voimalla. Tällaiset työntäjät eivät kytkeydy itse junaan vaan työntävät irrallaan [1].

Yhdysvalloissa noustiin metsätyömailla voimakkaimmilla Shay-höyryvetureilla jopa sadan promillen nousuja eli kymmenen senttiä ratametriä kohti -kaltevuuksia. Näissä vetureissa oli hammasvaihteistot. Tämä on paljon, koska jo 12 promillen eli 1,2 sentin nousu metriä kohti katsotaan normaali- ja leveillä raiteilla jyrkäksi.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Markku Nummelin: Kaltevuuksista rautateillä, Resiina 1/2007

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Nummelin 2007