Turvallisuusviestintä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Turvallisuusviestinnän tavoitteena on, että ihmiset ja yhteisöt osaavat ympäristöissään ja toiminnoissaan ehkäistä tulipaloja ja muita onnettomuuksia.[1]

Pelastustoimessa turvallisuusneuvonta tarkoittaa muun muassa puhelinneuvontaa (esim. päivystävä palotarkastaja tai internet-sivujen avulla annettu palaute) ja palotarkastuskäynnillä tapahtuvaa neuvontaa. Lisäksi jokainen pelastusalan ammattilainen antaa yksityiselämässään turvallisuusneuvontaa jatkuvasti. Turvallisuusneuvontaa on myös poistumisharjoitusten seuranta/valvonta, mikäli tilaisuudessa ei tapahdu pelastuslaitoksen antamaa koulutusta. Pelastustoimen turvallisuusneuvonta on satunnaista, yksittäiselle ihmiselle suunnattua, lyhyt aikaista ja kohdentuu tiettyyn asiakaslähtöiseen tarpeeseen.

Turvallisuusviestintää tekevät myös pelastusalan eri järjestöt, kuten Suomen Palopäällystöliitto. Erilaiset kampanjat joita viranomaiset tekevät yhdessä järjestöjen kanssa.

Pelastustoimen turvallisuuskoulutus sisältää tietylle kohderyhmälle annettavan turvallisuusaiheisen luennon, oppitunnin, opetustuokion tai harjoituksen. Pelastustoimen turvallisuuskoulutus on suunnitelmallista ja tavoitteellista. Turvallisuuskoulutusta ovat muun muassa kouluille, yrityksille ja yhdistyksille annettavat turvallisuusluennot, turvallisuuskävelyt, alkusammutuskoulutus, poistumisharjoitus on koulutusta silloin, kun pelastuslaitos järjestää sen.

Yleisötilaisuudet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelastustoimessa yleisötilaisuuksilla tarkoitetaan muun muassa messuja ja erilaisia teemapäiviä, jossa yleisön kohtaaminen ei ole aina määrämuotoista ja ennakoitavaa.

Joukkoviestintä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelastustoimessa joukkoviestintä tarkoittaa turvallisuusaiheisten viestien välittämistä joukkoviestimillä (radio, tv, elokuvat, www-sivut, lehdistö ja sosiaalinen media).

Turvallisuusviestinnän suoritteet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turvallisuusviestinnällä tavoitetaan vuosittain 20% kansalaisista niin, että tilastoitavia suoritelukuja tulee turvallisuusneuvonnasta, turvallisuuskoulutuksesta ja yleisötilaisuuksista. Joukkoviestintä merkitään Pelastustoimen resurssi- ja onnettomuustilasto (PRONTO) -seurantaan, mutta se ei vaikuta turvallisuusviestinnän tavoitelukuihin.

  1. Turvallisuusviestintä intermin.fi. Arkistoitu 24.9.2015.