Turvakaari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Turvakaari on ajoneuvon turvarakenne, jonka tarkoitus on pitää matkustamon selviytymistila riittävän suurena ajoneuvon mahdollisen kaatumisen tai ympäriajon aikana. Yksinkertaisimmillaan tällainen rakenne on teräsputkesta muotoiltu kaari, joka on yhdistetty molemmista päistään ajoneuvon runkoon. Monimutkaisemmissa rakenteissa käytetään nimitystä turvakehikko.[1] Nämä ovat täysin passiivisia rakenteita. Samaan tarkoitukseen on kehitetty myös automaattisesti toimivia aktiivisia järjestelmiä, kuten ROPS.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moottoriurheilussa ei aina ole käytetty turvakaaria, mutta esimerkiksi 1970-luvun ralliautoissa alkoi näkyä B-pilarin kohdalla käytetty kaari. Nämä kehittyivät A-pilarin kohdalla käytettyihin putkiin ja edelleen monimutkaisempiin rakenteisiin. Turvakehikkoja opittiin hyödyntämään 1980-luvulla myös korin jäykistämiseen.[2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ahonen, Hannu & Honkanen, Velimatti & Krohn, Hannu & Kurki-Suonio, Ilmo & Kurki-Suonio, Tuomo & Lindell, Hannu & Merilinna, Martti & Pitkäjärvi, Martti & Pynnä, Kari & Ylönen, Raimo: TM-autosanasto. Helsinki: Yhtyneet Kuvalehdet, 1998. ISBN 951-9435-88-3.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. TM-autosanasto, s. 190. Lainaus: "Turvakaari (Turvakehikko) Erityisesti kilpailukäyttöön tarkoitetuissa autoissa matkustamoon asennettu vahva putkikehikkorakenne, joka estää tehokkaasti matkustamon kokoonpainumisen onnettomuustilanteissa. Sillä on usein myös huomattava merkitys korirakenteen jäykistäjänä."
  2. Keith Howard: The roll-cage motorsportmagazine.com. Viitattu 24.12.2022. (englanniksi)