Tuotetiedon hallinta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tuotetiedon hallinta (PDM) (engl. Product Data Management) tarkoittaa ohjelmistoympäristöä, joilla hallitaan keskitetysti yrityksen tuotteisiin liittyvää tietoa ja tiedostoja. PDM on osa tuotteen elinkaaren hallintaa.

Ohjelma ja tietokanta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyypillisesti järjestelmä koostuu yhdestä tai useammasta palvelimesta, joissa on palvelinohjelma ja tietokanta, johon varsinainen tuotetieto on tallennettu. Tietokantaservereitä voi olla useita, ja ne voivat automaattisesti replikoida ja turvakopioida tietonsa. Laajimmillaan järjestelmät ovat globaaleja.

Varsinaista PDM-ohjelmaa käytetään asiakaskoneilta joko erillisellä pääteohjelmalla, tai nykyisin yhä useammin Internet -selaimessa toimivalla ohjelmalla. PDM-järjestelmä voi olla myös suoraan integroitu ohjelmistoihin, joilla dokumentit tuotetaan, esimerkiksi CAD- ja toimisto-ohjelmiin. Tällöin PDM-ohjelmiston komennot voidaan antaa suoraan vaikkapa CAD-ohjelman sisältä.

PDM-järjestelmien ominaisuuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tietokantoihin tallennettava tieto on tyypillisesti jollain suunnitteluohjelmalla luotuja tai muokattuja dokumentteja, kuten CAD-malleja, piirustuksia ja laskentatiedostoja, sekä näihin linkitettyjä dokumentteja, esimerkiksi testiraportteja, spesifikaatiota ja osanimikkeitä. Usein järjestelmään on sisäänrakennettu myös visualisointiominaisuus, jolloin koko työryhmä voi tarkastella dokumenttia vaikkei omaisikaan ohjelmaa millä kyseinen tiedosto on luotu. Tyypillisesti eri käyttäjät voivat lisätä myös punakynämerkintöjä visualisointi-ikkunassa tarkasteltuihin asiakirjoihin.

PDM-järjestelmällä hallitaan myös dokumentteihin kuuluvaa metadataa, kuten tietoa siitä kuka on luonut dokumentin, kuka sitä on viimeksi muokannut ja mikä on dokumentin status; onko se esimerkiksi muokattavissa. Järjestelmä kontrolloi myös dokumenttien siirtoa tietokannasta käyttäjien koneelle (engl. check-out) ja palauttamista (engl. check-in), ja pitää huolen dokumenttien eri versioista ja revisiomerkinnöistä.

Ohjelma myös kontrolloi eri käyttäjien ja käyttäjäryhmien eri toimintojen käyttöoikeuksia kuhunkin tiedostoon. Usein käytettävissä on myös kulkukaavio, eli flowchart-moduuli tiedon automaattiseen kulkuun prosessissa ennalta määritetyn mallin mukaan.

Järjestelmässä voidaan tehdä hallittavalle tuotteelle tuoterakenne eli kuvata eri alikokoonpanojen hierarkia pääkokoonpanoon nähden ja tuottaa tämän pohjalta osaluettelo (BOM, Bill of material). Järjestelmässä voi olla myös sisäänrakennettuna tuotekonfiguraattori jolla voidaan hallita hyvinkin monimutkaisia tuotemuunnoksia, eli variaatioita. Tämä mahdollistaa muun muassa tuotekustannusten laskemisen automaattisesti.

PDM-järjestelmien valmistajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Useimmilla merkittävillä CAD-valmistajilla on tuotevalikoimassaan myös PDM-järjestelmä, joka on suunniteltu toimimaan toimittajan suunnitteluohjelman kanssa. Tämän lisäksi markkinoilla on lukuisa joukko yleiskäyttöisiä PDM-järjestelmiä, jotka toimivat useiden ohjelmistojen tiedostojen kanssa.

Suomessa yritysten eniten käyttämä PDM-järjestelmä vuonna 2011 oli CAD/CAM -yhdistyksen tekemän markkinatutkimuksen mukaan Modultekin Aton (Aton PDM ja SolidPDM)[1]. Muita tunnettuja PDM-järjestelmiä ovat muun muassa (SolidWorks) EPDM, Vertex (ohjelmisto) Flow (suomalainen), Econocap Engineering CISS Base (suomalainen), Enovia Smarteam, Enovia LCA, Enovia MatrixOne, Auric Evo (nyk Sovelia PLM), PTC Windchill PDMlink (multi CAD), Teamcenter engineering & enterprise, PDMWorks sekä konfiguroituvien tuotteiden VariSuite[2] (suomalainen). Näistä useat ovat ainakin laajennettavissa myös PLM- eli tuotteen elinkaaren hallintajärjestelmiksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Valokynä 2/2011
  2. VariSuite yhdistää liiketoiminnan ja konfiguroitavat tuotteet www.variantum.com. Viitattu 2.11.2022.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Asko Martio: Tuotekonfigurointi ja tuotetiedon hallinta. Amartekno Oy ISBN 9789529365289 (nid.), 2015.
  • Sääksvuori Antti: Tuotetiedonhallinta – PDM, s. 201. Talentum 2002 ISBN 951-762-796-3 (nid.), 2002.
  • Hannu Peltonen, Asko Martio, Reijo Sulonen: PDM – Tuotetiedonhallinta, s. 169. IT Press 2002 ISBN 951-826-664-6 (nid.), 2002.