Tuntematon kapinallinen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tuntematon kapinallinen Jeff Widenerin ottamassa kuuluisassa valokuvassa.

Tuntematon kapinallinen eli Tankkimies (engl. Tank Man, Unknown Rebel tai Unknown Protester) on mies, joka pysäytti 19lähde? Kiinan armeijan panssarivaunua Taivaallisen rauhan aukion mielenosoituksissa 5. kesäkuuta 1989. Tapahtuma videoitiin ja siitä otettiin useita valokuvia, minkä ansiosta tapahtuma levisi nopeasti länsimaisessa mediassa.[1] Kuuluisimman, tässäkin artikkelissa olevan, kuvan tapahtumasta otti yhdysvaltalainen valokuvaaja Jeff Widener.

Tankkimiehestä tiedetään hyvin vähän. Timen kirjoittaja on arvellut, että hän olisi 19-vuotias kiinalainen opiskelija Wang Weilin, mutta tiedot ovat epävarmoja. Ei myöskään tiedetä, miten miehen kävi Taivaallisen rauhan aukion tapahtumien jälkeen.[1] Eräiden tietojen mukaan hänet teloitettiin muutama viikko mielenosoitusten jälkeen. Toiset lähteet kertovat, että hän olisi yhä elossa ja piileskelisi jossakin Kiinan sisämaassa tai Taiwanissa.lähde?

Yhdysvaltalainen viikkolehti Time liitti vuonna 1998 tuntemattoman kapinallisen luetteloonsa ”sadasta 1900-luvun vaikutusvaltaisimmasta ihmisestä”.[1]

Populaarikulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Fingerpori-sarjakuva on viitannut tuntemattomaan kapinalliseen ruudulla, joka muistuttaa Widenerin ottamaa kuvaa.[2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Pico Iyer, The Unknown Rebel Time Magazine 13.4.1998 (englanniksi) (Archive.org)
  2. Kaleva – Fingerpori 11. marraskuuta 2014

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]