Tuntematon kapinallinen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tuntematon kapinallinen Jeff Widenerin ottamassa kuuluisassa valokuvassa. Valokuva oli myöhemmin ehdolla Pulitzer-palkinnon saajaksi.

Tuntematon kapinallinen tai Tankkimies (eng. Tank man) on nimitys miehelle, joka pysäytti 19 Kiinan armeijan panssarivaunua Taivaallisen rauhan aukion mielenosoituksissa vuonna 1989. Tapahtuma saatiin videoitua ja siitä otettiin useita valokuvia, minkä ansiosta tapahtuma levisi nopeasti länsimaisessa mediassa. Kuuluisimman kuvan tapahtumasta otti yhdysvaltalainen valokuvaaja Jeff Widener.

Tankkimiehestä tiedetään hyvin vähän. Brittilehti Sunday Express on arvellut, että hän olisi 19-vuotias kiinalainen opiskelija Wang Weilin, mutta tiedot ovat epävarmoja. Ei myöskään tiedetä, miten miehen kävi Taivaallisen rauhan aukion tapahtumien jälkeen. Eräiden tietojen mukaan hänet teloitettiin muutama viikko mielenosoitusten jälkeen. Toiset lähteet kertovat, että hän olisi yhä elossa ja piileskelisi jossakin Kiinan sisämaassa tai Taiwanissa.

Yhdysvaltalainen viikkolehti Time liitti vuonna 1998 tuntemattoman kapinallisen luetteloonsa ”sadasta 1900-luvun vaikutusvaltaisimmasta ihmisestä”.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]