Tulostettava elektroniikka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tulostettava ja perinteinen elektroniikka ovat toisiaan täydentäviä teknologioita

Tulostettava elektroniikka on sähkömagneettisesti, optisesti ja elektromekaanisesti toiminnallisten rakenteiden muodostamista tulostus- ja painoteknisillä menetelmillä. Tulostettavasta elektroniikasta käytetään myös termiä painettava elektroniikka, jolloin viitataan painoteknisiin menetelmiin joilla painolevy tai painolevyssä oleva muste-materiaali koskettaa ja tarttuu alustaan vettymisilmiön seurauksena. Puhuttaessa tulostusteknologioista joissa materiaali saadaan siirrettyä pintaa koskettamatta alustalle, esimerkiksi mustesuihku, käytetään termiä tulostettava elektroniikka.

Tulostettava elektroniikka yhdistää laaja-alaisesti osaamista usealta liiketoiminta-alueelta kuten kemia-, elektroniikka-, ja tulostus-, ja tulostuslaiteteollisuudesta. Johtuen tulostettavan elektroniikan valmistusprosessien erilaisuudesta verrattuna perinteisiin elektroniikan valmistusprosesseihin odotetaan sen muuttavan elektroniikkatuotteen suunnittelu-, valmistus- ja arvoketjua.

Sähköisesti toiminnallisia, yleisemmin nestemäisiä materiaaleja, on saatavilla laaja kirjo sähköisesti johtavien, eristävien, puolijohtavien, optisten ja sensorirakenteiden luomiseen. Tulostettavassa elektroniikassa pääasiallisena materiaalin prosessointimuotona ovat erilaiset pintakäsittely-, sekä materiaalia lisäävät tulostus-, kuivatus-, kovetus- ja sintrausprosessit.

Tulostettavassa elektroniikassa käytettävät tulostettavat materiaalit koostuvat toiminallisesta osasta, sekä prosessin aikana poistuvista aineosista. Esimerkiksi sähköisesti johtavan rakenteen muodostamiseen käytettävät musteet voivat sisältää pieniä metallisia nanopartikkeleita, niiden ympärille kiinnitettyjä ennenaikaiselta yhteensulautumiselta suojaavia aineosia, sekä liuottimia. Sintrausprosesseissa näistä metallinanopartikkeleista muodostuu yhtenäisiä metallikerroksia sekä metallinanopartikkeleita suojaavat aineosat joko poistuvat tai muodostavat muita toiminnallisia ominaisuuksia. Poistuvia aineosia ovat myös painonesteissä käytettävät liuottimet.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]