Tukinheitto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Heittäjä tasapainottelee tukkia paikoillaan ennen heittoa.

Tukinheitto on perinteinen skotlantilainen urheilulaji, jossa heitetään suurta tukkia (caber) ja annetaan heitosta pisteitä tukin loppuasennon mukaan.

Tukin heittäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kilpailija aloittaa nostamalla tukin pystyyn kämmentensä päälle. Tämän jälkeen hän yrittää pitää tukin hetken tasapainossa samalla valmistautuen juoksemaan eteenpäin. Sopivan matkan juostuaan kilpailija heittää tukin ilmaan. Heitto yritetään tehdä niin, että aluksi ilmassa ollut tukin pää osuu ensimmäisenä maahan, niin että aluksi käsissä ollut pää tekee 180 asteen pyörähdyksen.

Perinteisillä säännöillä tarkoituksena ei ole heittää tukkia mahdollisimman kauas, vaan tehdä tyylipuhdas heitto niin, että maahan putoamisen jälkeen tukki kaatuu suoraan heittäjästä poispäin. Mahdollisia lopputuloksia on kolme:

1) Heitto onnistuu täydellisesti, kun heittäjä ja tukin molemmat päät ovat samalla kuvitellulla viivalla.
2) Jos näin ei käy, heitto arvostellaan vertaamalla sitä tähän kuviteltuun viivaan: mitä pienempi kulma, sitä parempi. Tukin asennon voi näin ajatella kuten kellon viisarin; täydellinen olisi kello 12.00, ja esimerkiksi 11.00 asentoon heitetty tukki olisi paremmin onnistunut kuin 10.30 asentoon jäänyt.
3) Tukki osuu maahan mutta kaatuukin takaisin heittäjää kohti eikä hänestä poispäin. Heitto arvostellaan tukin suurimmalla saavutetulla kulmalla maahan nähden; 85 asteen kulmassa käynyt tukki on näin paremmin heitetty kuin 75 asteesta takaisin kaatunut.

Joskus heittoja saatetaan kuitenkin pisteyttää heiton pituudella, mutta tämä ei ole alkuperäisen kilpailun hengen mukaista.

Heitetty tukki on juuri osumassa maahan ja katsojat jännittävät mihin suuntaan se kaatuu.

Tukki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perinteinen tukki on 5-6 metriä pitkä ja painaa 35-60 kg. Tukin koon vuoksi sen tasapainottelemiseen ja etenkin heittämiseen tarvitaan paljon voimaa. Joissakin vähemmän harjaantuneiden kilpailuissa käytetään lyhyempää ja kevyempää tukkia. Ei ole harvinaista että tukki joskus hajoaa kesken kilpailun.

Kilpailun alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kilpailu sai alkuunsa Skotlannissa satoja vuosia sitten, ja on perinne usein järjestettävissä Ylämaan kisoissa. Sen historia ei ole enää selvässä muistissa, mutta nykyisessä muodossaan se on ollut ainakin 1600-luvulla. Monet uskovat, että tukkeja heitettiin alun perin sodankäynnissä tai siltojen teossa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tukinheitto.

Kilpailulaji esiintyi 80-luvun tietokonepelissä World Games. Peli perustui Kansainvälinen olympiakomitean tunnustamiin World Games -kilpailuihin, joissa ei kuitenkaan joka kerta nähdä tukinheittokisaa.