Tukiasemapaikannus

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tukiasemapaikannus on matkapuhelinteknologiassa käytetty termi, jolla tarkoitetaan puhelimen paikantamista tukiasemien suhteen tietoliikenneyhteyksien ylläpitoa varten.

Matkapuhelinverkko koostuu solukkomaisesta rakenteesta, jossa kunkin solun keskuksen muodostaa tukiasema. Puhelin liikennöi yleensä lähimmän tukiaseman kautta. Tämän tukiaseman selvittämiseksi järjestelmän on kyettävä paikallistamaan puhelin riittävällä tarkkuudella. Lisäksi järjestelmän on kyettävä puhelimen ollessa liikkeessä vaihtamaan nopeasti tukiasemaa ilman, että puhelu tai dataliikenne keskeytyy.

Tukiasemapaikannus perustuu signaaliviiveiden mittaamiseen. Paikannus on mahdollista, jos puhelimen kuuluvuusalueella on vähintään kolme tukiasemaa. Kaupunkiolosuhteissa tämä ehto yleensä toteutuu. Tukiasemapaikannusta näissä olosuhteissa häiritsevät kuitenkin runsaat radiosignaaleja heijastavat pinnat.

GPS-paikannukseen tai rakenteilla olevaan eurooppalaiseen Galileo-järjestelmään verrattuna tukiasemapaikannus on huomattavan epätarkka menetelmä. Sitä käytetään kuitenkin hätävararatkaisuna monissa sovelluksissa.