Traité des poisons

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Traite des poisons -kirjan nimilehti.

Traité des poisons on teos, jonka kirjoitti Mathieu Orfila, espanjalaissyntyinen toksikologian kehittäjä. Hän julkaisi teoksensa vuonna 1813 ollessaan vasta 26-vuotias vasta valmistunut lääkäri. Teos yhdisti forensisen ja kliinisen toksikologian analyyttiseen kemiaan. Kirjassa on kuvattu laajasti myrkkyjen vaikutuksia ja oireita elimistössä. Teos oli ensimmäinen laatuaan ja se erotti toksikologian tieteenalan farmakologiasta. Teos oli yhteenveto senaikaisesta tietämyksestä. Siinä myrkyt jaettiin kuuteen kategoriaan: syövyttävät, adstringentit, karvaat, huumaavat, huumaavat hapot, septiset ja mädättäjät.[1]

  1. A. Wallace Hayes: Principles and Methods of Toxicology, Fifth Edition, s. 23. CRC Press, 2007. Teoksen verkkoversio (verkkosivu) (viitattu 20.5.2016). Englanniksi.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Le Traité des poisons d’Orfila Interfaces. Livres anciens de l'Université de Lyon. 10.5.2017. Viitattu 22.8.2018. (ranskaksi)
  • Orfila, Matthieu Joseph Bonaventure: Traité des poisons. Paris: Crochard, 1818. Teoksen verkkoversio. (ranskaksi) Versio kirjasta verkossa.