Tourbillon

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tourbillon.
Tourbillon toiminnassa (korkearesoluutioinen versio).

Tourbillon on kellossa oleva äärimmäisen monimutkainen rakenne. Se kehitettiin alun perin taskukelloja varten tasaamaan maan vetovoiman vaikutusta ajanmittauksen tarkkuuteen.

Nykyään usealla huippuvalmistajalla on mallistossaan tourbillon-koneistolla varustettu kello. Niiden hinnat voivat kohota jopa yli 100 000 euroon.lähde?

Tourbillonin kehitti ranskalainen Abraham-Louis Breguet, vuonna 1801.[1]lähde tarkemmin?

On tärkeää muistaa, että tourbillonin valmistaminen osoittautui niin vaivalloiseksi, että Breguet kuoli ennen kuin näki sen toimivan kunnolla. Vasta monta vuotta hänen kuolemansa jälkeen Breguet'n talo toimitti lopulta ensimmäisen tourbillonin. Vaikka monimutkaisempia mekanismeja voitiin työstää jo kauan ennen tourbillonin syntyä, mikään kone tai mekaaninen prosessi ei kyennyt työstämään teräksistä tourbillonkehikkoa ja karkaisemaan sitä ilman muodonmuutoksia. Ainoa tapa tehdä tämä oli käsin. Tourbillon voitiin työstää vasta 1980-luvun lopulla, kun sähköeroosio oli hallussa.lähde?

Tämä toteutuksen vaikeus toi niille harvoille kellosepille, jotka pystyivät valmistamaan tourbillonin, tietynlaista tunnustusta kyvyistään. Eräät asiantuntijat ovat arvioineet, että vuosien 1801 ja 1985 välillä valmistettiin enintään 600-700 tourbillonia. Tämän arvion ulkopuolelle on jätetty teolliset tourbillonit eli kaikki amerikkalaisten vuodesta 1880 alkaen massoittain valmistamat tourbillonit sekä Ranskan ja Sveitsin Jurassa vuodesta 1900 alkaen valmistetut tourbillonit. Näissä suurissa määrissä rakennetuissa tourbilloneissa pyörivien osien - joko pelkän kutuvaelluksen tai koko liikkeen - pyörimisnopeudet vaihtelivat minuutista puoleentoista tuntiin. Kaikki nämä messinki- tai nikkelihopeahäkillä varustetut teolliset tourbillonit osoittavat, että vaikeus ei ole häkin tai liikkeen pyörittämisessä vaan teräshäkin valmistamisessa ja sen kovettamisessa ilman muodonmuutoksia.lähde?

Sana tourbillon on ranskaa ja tarkoittaa suomeksi pyörrettä.lähde?

  • Kauppalehti sivu 23, 20.1.2011
  1. Breguet History. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]