Tornion ensimmäinen kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kulmakivi Tornion 1. kirkon muistomerkki.

Tornion ensimmäinen kirkko on vuonna 1647 valmistunut ja vuonna 1682 tulipalossa tuhoutunut kirkko Torniossa.[1] Kirkko rakennettiin vuosina 16421647 30-vuotisen sodan lopulla ja perustamistyöt tehtiin "omin voimin". Ammattiapua saatiin kuitenkin vuonna 1644 seinien salvostöihin, holvaukseen, paanotukseen, tornin rakentamiseen sekä sisustustöihin. Pohjalaisesta mestarista ei ole varmaa tietoa, mutta epäillään että hän olisi "Herman Juse ifrån Limingo" eli nykyisen kirkon rakentajan Matti Joosepinpoika Härmän isä. Tornion ensimmäinen kirkko paloi 27. heinäkuuta 1682, palo syttyi salamaniskusta.

Muistomerkki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirkolle kehiteltiin Torniossa pitkään muistomerkkiä, ja vuonna 2001 se toteutettiin. Muistomerkin suunnitteli Martti Porkka, ja sen toteutti Länsi-Lapin Ammatti-instituutin Tervolan käsi- ja taideteollisuusosasto. Muistomerkin rahoittajissa oli mukana myös yksityisiä, kuten vanhan perinteen mukaan aina kirkkojenkin rakentamisessa ja kaunistamisessa.

Kulmakivi-teemaa arkkitehti Matti Porkka kuvaa näin: "Kivi, jonka rakentajat hylkäsivät, on nyt kulmakivi. Herralta se on tullut, ja se on ihmeellinen meidän silmissämme." (Ps. 118:22,23/Matt.42). Kulmakivi rakennuksessa tarkoittaa perustuksessa, seinien liittymäkohdassa olevaa nurkkakiveä. Sillä tarkoitetaan myös, kuten tässä tapauksessa, holvausmuuraukseen liittyvää kaariaukon ylintä kiilakiveä, johon rakenteen puristusvoimat kohdistuvat. Jos tämä kulmakivi otetaan pois, rakennelma sortuu.

Kulmakivi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • sijainti: Tornion seurakuntatalon edessä
  • suunnittelu: Matti Porkka
  • paljastettu: 30. syyskuuta 2001
  • työryhmä: Eljas Aho, Yrjö Alamäki, Juhani Holma,

Pentti Moring, Henri Nordberg, Matti Porkka ja Aarne Vuento

Kulmakivessä muistomerkin päällä on keskiaikaisten kivikirkkojen alttarialueen sienistä tuttu piispan vihkiristi. Kristityille kulmakivi merkitsee itse Kristusta, Kirkon perustajaa ja ylläpitäjää. Ilman Kristusta ei Kirkkoa voi olla olemassa. Se sortuu ja hajoaa.

Graniitista veistetty muistomerkki Tornion kaupungin ensimmäisen kirkon muistoksi on pystytetty "Kirkonrakentajien muistoksi". Kirkonrakentajilla tässä halutaan ymmärtää kaikkia niitä henkilöitä, tahoja ja erityisesti kirkkokansaa, jotka eri aikoina ovat moninaisin käytännön toimin ja rukouksin olleet rakentamassa Kristuksen seurakuntaa Tornion kaupungissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]